pátek 19. října 2012

Chvála buků

Buky, stromy veselé .......
Buky, stromy hřejivé ......
Buky, stromy do tmy světlo nosící .....          
Buky statečné, žijící a zářící ....
..... i tam, kde světlo není .....         

Tam, kde nic neroste, si buk pro sebe světlo najde. Nefňuká, neživoří, on prosperuje a září ! ...
V létě svěží zelení, na podzim jasnou žlutí.
Jak to buky dělají, že tam, kde je tma, najdou světlo? Znají snad tajemství osvícení? Září snad světlem vlastním?


Buky, jediné stromy, jejichž věve se podobají nabízejícím pažím ..... 
Buky, stromy s kmenem mladých svalnatých mužů, o kterých se mi někdy zdají i erotické sny ..... 
Dub je našich lesů, parků král a otec, buk je princ a milenec. 
Buky stojí beze zbraně, přesto pevně jako stráže, z buků staví hráze....... 
(ach, už se mi to zase nechtě začíná rýmovat)...
do buků jsem zamilovaná .....
s bukem mohu být já - lípa - žena. 








27 komentářů:

  1. Moc krásné uctění, toho chlapíka lesa, co se ničeho nebojí, ni bouří, a slunce schová do svých zlatých listů, přesně jak to popisuješ, potom v jedné chvíli, ho na nás vyzáří. Děkuji ti za pěkný zážitek.

    OdpovědětVymazat
  2. Leni, dneska, jako snad vždycky na podzim, jsem došla k názoru, že mám nejraději buky. Ráno jsem totiž byla s přítelem v lese. On hledal houby a já přes hledáček pěkné záběry. Chodila jsem v mlze smíšeným lesem, kde rostly převážně smrky a buky, a fotila jako o život. Buky jsou nádherně zbarvené a ve smrkovém lese přímo září. Nevadila mi mlha ani chlad, vnímala jsem jenom tu krásu a snažila se ji zachytit. Doufám, že mi to aspoň trochu vyšlo.
    Ty jsi svou lásku k bukům popsala slovy, a to moc pěkně. Předpokládám, že i fotky jsou tvoje, taky moc pěkné!
    Měj se fajn, Leničko, doufám, že už je líp!
    Ahoj, Hanka

    OdpovědětVymazat
  3. ad 1: já děkuji za krásný komentář, Ani. A taky za vyjádření "slunce schová do svých listů a v jedné chvíli jej na nás vyzáří" ...... ano, tak.


    ad 2: Vida, buky mluví k nám mnohým, to je hezké. Jdu se také kouknout k tobě na fotky, Hani. Jinak ano, fotky jsou moje, ale já bohužel fotím jen telefonkem se 3MP, takže kvalita je mizerná a trochu se za ni stydím. Uvažuji o koupi nějakého kompaktíku, který není drahý, ale fotí ucházejícně pro tyto účely ilustrativní.
    Doufáš, že už je líp ... ??? Aha! jsem si ztěžovala na tvém blogu, že jsem měla tolik práce že jsem nemohla několik dní ven do přírody, čímž nesmírně trpím. Tak jo, v pátek jsem byla konečně venku a z toho jsou ty první malé fotky. Ty větší jsou z loňska.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to je fajn, Leni. I z mobilu se dají udělat pěkné fotky, ale kompakt bys opravdu měla lepší. Nevím, v jakých cenových relacích se teď pohybují, možná by se nějaký lacinější pořídit dal.

      Vymazat
    2. Zajímám se o to. To, co by se mi líbilo, je supernový Nikon, ale 11 tis. se mi za to vyhazovat nechce. Stahla jsem is tedy od dTestu srovnání, je to zajímavé, taky strejda, co mě učil fotit kdysi v 10ti letech s jednoduchou zrcadlovkou, něco poradil ... tak až budu mít čas, to všechno promyslím, pak vrazím do obchodu, něco si ohmatám a bude. :-)

      Vymazat
  4. Leni, kom. 1 není můj, ale to neva, já souhlasím a dnes jsem si z procházky se psem přinesla nádherně zbarvené listy, co už..už..opadávají. Ani nevím, kolik už jich mám vylisovaných a v kterých knihách, dělám to každý rok :)

    OdpovědětVymazat
  5. Jinak já mám stromy vůbec ráda, i ty křivé, co nemusí být výstavní, mrzí mě, když je nějaký zlomený..Ale asi nejradši lípy a břízy.

    OdpovědětVymazat
  6. ad 4,5: Ani, Anino, vím, že kom. 1 není od tebe. Je od paní Anny. Ale já i Annám říkám Ani, stejně jako Aninám, víš? :-)

    To je milé, jak moc lidé slavují podzim - lisování listů ..... taky jsem dělávala, už nedělám, ono se to pak z těch knih sype ..... :-) Dnes jsem potkala kamaráda, hned po jeho "ahoj" následovala pochvala krásně zbarvených stromů. A to je podnikatel a velký sportovec, žádný rozevlátý poeta. Je fajn, když si lidé povídají o tom, jak je na světě krásně, na potkání ......

    Jinak lípy a břízy jsou také mé velké oblíbenky, ale to víš. :-)

    OdpovědětVymazat
  7. Vloni jsem čtyři měsíce marodila se zády - byla jsem po operaci plotýnek. Měla jsem jen dvě hodiny denně krátké vycházky. Chodívala jsem do přírody. Táhlo mě to na místo, kde stojí jeden velký statný dub. Měla jsem pocit, že čerpám a potřebuji jeho sílu. Dnes jsem rybička, ale pokaždé, když mám cestu kolem ten strom zdálky hladím očima a zdravím se s ním v duchu.

    OdpovědětVymazat
  8. ad 7-8: Díky, Barčo. Mám taky takové stromy, co mi pomohly v dobách těžších a ráda na ně vzpomínám. Jako na lidi, jako na bytosti. - I když vím, že strom s námi až zas tak moc nekomunikuje, na naší úrovni myšleno, je jen symbolem, odrazovou plochou ....... My na strom vyšleme touhu, prosbu, svou slabost a zároveň si ně něj promítáme sílu svého nitra. Třeba "Neboj se, to zvládneš."
    To všechno - bolavý človíček i silný dub - jsme my. Malé a velké Já. Maličké já, které se to velké Já snaží dorůst a tak k tomu používá různé berličky. Věří stromům, kamínkům, amuletům, andělům ....... No a co, je to krásné ne? :-)

    Všechno je dobré, malíčku, abys Mě dorostl. :-)

    OdpovědětVymazat
  9. Není od věci, že strom se promítá napříč mytologiemi a náboženstvími mnoha kultur. Strom poznání, strom, kde visel Ódin, strom, pod kterým seděl Buddha....

    OdpovědětVymazat
  10. ad 10: Ano, to je dobrá připomínka. Děkuji¨, barčo.
    Mnoho národů má také své národní erbovní stromy. Jestlipak všichni víme, který je náš národní strom? :-)

    OdpovědětVymazat
  11. Když si řeknu takovou hloupost, protože kdo věří v Boha by své nápady měl držet za zuby?
    General Sherman je obří sekvoje ( Sequoiadendron giganteum ) je stará asi 2700 let, co jsme byli, a jak jsme žili, když byla malým semenáčkem? Jaký smysl tady máme?

    OdpovědětVymazat
  12. ad 12: A proč by měl věřící člověk držet své nápady za zuby, Anno?

    O smyslu mám jasno: život žít, radovat se z něj a u toho se stávát tím, kým jsme, a odkládat to, co nejsme. Jasné jako facka, že? :-))))))

    OdpovědětVymazat
  13. Nemyslela jsem to tak nadneseně, měla bych věřit tomu co je napsáno v bibli, když to vezmu ale jako realitu, třeba tam kde rostou ( Seqoie ), tu kulturu, národy, jejich stavby na severu, ale hlavně na jihu Ameriky. Sedm set let před Kristem, vývoj tady ve střední Evropě, a tam, za oceánem.
    Když pominu tvou druhou větu? tak stejně jsme proti takovému stromu nepodstatní? A nevíme o sobě (o lidstvu) vůbec nic.

    OdpovědětVymazat
  14. ad 14: ad "měla bych věřit tomu, co je napsáno v bibli"
    - Bible je kniha vážená (i mnou), nicméně pár faktů:
    1. Bible byla napsána lidmi
    2. Nový zákon, evangelia byla napsána mnoho desítek let po smrti Ježíše. Pamatujeme si, jak přesně někdo řekl něco včera? A co když to řekl před desítkami let? Lidská paměť je velmi nespolehlivá, přestože šlo o svědectví o výjimečných událostech, která se mohla velmi výrazně zapsat do paměti svědků
    3. Ježíš mluvil aramejsky, to znamená, že při překladu a výkladu mohlo dojít k mnoha dalším omylům a nepřesnostem
    4. Císař Konstantin, který zavedl křesťanství v Říši římské nechal do Bible vybrat jen některé spisy a evangelia. Potřeboval sjednotit obyvatele Říše pod jedno náboženství, tak se lépe vládne
    V Bibli je mnohé, ale je toho podle mne více mezi řádky než v nich. Kdejaká věta lze vykládat různě. A na nás je, abychom přemýšleli, porovnávali a prociťovali, co je to pravé ořechové. Také Bible není jediná kliha inspirovaná Bohem. Je dobré číst, srovnávat, přemýšlet a hledat odpovědi ve svém srdci. Slepá víra je velmi špatná víra. Nicméně vyžadovat slepou víru (pokud možno víru v to, jak to jistý církevní hodnostář vykládal) se vždy hodila k ovládání lidí, k zakrývání mocenských, chamtivých, někdy i chlípných tendencí.
    To ovšem nic nevypovídá o těch, kteří poctivě a nevinně hledají ve svých srdcích, ověřují si pravdy objevené v životě a životem, o životě a Bohu přemýšlejí.
    Tolik jenom k této větě, která mě zaujala, Anno.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jen jsem se špatně vyjádřila Lenko, tím nepodstatným, byl myšlen věk, a naše délka života.

      Vymazat
  15. ad 14: ad "A nevíme o sobě (o lidstvu) vůbec nic."
    - mno ...... možná někdo něco ví, tuší, vzpomíná si, objevují se další skutečnosti v realitě, které vyvracejí dlouho uznávané teorie. Je to úžasné dobrodružství objevovat naši minulost. V ní se také skrývá naděje a možná i jiný pohled to, co/kdo je Bůh ajak to tady všechno funguje.
    Osobně si myslím, že my už jsme dávno byli Bohu mnohem a mnohem blíž, byli jsme velmi vyvinutá společnost, ale protože nás pohltily starosti o život na této drsné planetě, obyčejný strach, když už došly naše zásoby a technologie, když už zemřeli naši moudří ...... prostě jsme zdegenerovali a teď si opět vzpomínáme ..... podle mne je to dobré, už jsme opět na vzestupu, ale to je moje osobní, to nikomu nevnucuju.

    Přestože si velice vážím stromů a být u takové sekvoje, asi bych padla na pozadí, ale ..... nikdy neřeknu, že jsme nepodstatní. Jsme lidé a máme zodpovědnost - za stav této planety, za udržení Dobra a Lásky ve vesmíru a venkoncem i za tyto překrásné věkovité stromy.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nejvíc jsem měla ráda ty, co se musely vyvolat, pěkně v temné komoře, potom jsem dělala diáky, tak těch je několik tisíc, potom byla mojí vášní kamera, na všechno se dnes práší, někdy před deseti lety jsem něco zdigitalizovala, s toho žiji dodnes, i když jsem si tu vymoženost také pořídila, není to již taková zábava, vše je pomíjivé, a každá hračka omrzí, mám ale ráda lidi co si hrají.

      Vymazat
    2. Omlouvám se Lenko zase jsem skopala pořadí komentářů, ten spodní je k tématu foťák.

      Vymazat
  16. "tak stejně jsme proti takovému stromu nepodstatní?" Nejsme nepodstatní. Nic není nepodstatného. Naopak stromy, rostliny, zvířata, lidé... mezitím vším jsou vztahy, vše je tak propojené, jsme součástí toho velkého celku - vesmíru.

    OdpovědětVymazat
  17. Buky mám obzvlášť ráda. Ve všech ročních obdobích jsou krásné. A pro mě vypadají hodně eroticky.

    OdpovědětVymazat
  18. u nás jsou krásné listnaté lesy. buk roste velmi dlouho. a když má kolem sebe prostor tak je to nádherný strom. silný a pevný. má hladkou jemnou kůži. vnadalové do ní vpisují svoje jména a srdíčka a ta se zvětšují a rostou. a tak čteme kdo s kým ještě za doby TGM :o)

    OdpovědětVymazat
  19. vnadalové jsou vnadní vandalové :-)

    OdpovědětVymazat
  20. Ano, pohled na stromy tak nějak uklidňuje. Možná proto, že jsou dlouhověké a taky stálé. Taky občas fotím stromy a stejně vím, že skutečnost je odlišná od fotky - tedy skutečný pohled je daleko působivější.

    OdpovědětVymazat
  21. ad 21: Vítej zde!
    Máš pravdu, Vendy. Skutečnost stromová je zpravidla mnohem krásnější než fotka (což se nedá říci o retušovaných fotkách celebrit, třeba)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář!