pondělí 16. září 2013

O věcech důležitých

Když dalajlama vešel do téměř zaplněné Tipsport arény, všichni vstali a tleskali. Věděli proč.
Byli tam lidé, kteří fandí dobru na této planetě. Někteří se o něj velmi zasazují.
Jiní pracují na sobě, aby ovlivnili tak život svůj a skrze něj smýšlení jiných.
Bylo mi ctí být na jeho přednášce. S těmi lidmi, v té atmosféře, v přítomnosti člověka, který ... ... doplňte si sami.
Aspoň trochu podpořit lidi v Tibetu.
Aspoň si koupit vlajku, kalendář s fotkami lidí, které mají tak mírumilovné tváře, i když je denně perzekuují a i když mají život, o jehož tíži se nám ani nesní.
My ctíme památku Palacha. V Tibetu se upálilo od roku 2009 do současnosti více než 120 lidí. A Západ mlčí a my si dál kupujeme čínské zboží.
Místní úředníci mají trestat i rodiny těch, kteří se upálili, dokonce i ty, kteří vyjádří soustrast, i ty, kteří se připojí modlitbami. A my si dál kupujeme čínské zboží ...
Více informací na www.tibinfo.cz

Dalajlamovo vystoupení 14.9. zde
http://www.youtube.com/watch?v=CYpD-Igtr1A





20 komentářů:

  1. Lenko, taky jsem tam byla!

    Akorát je dalajláma představitel sice asi nejdůležitější, ale jen jedné frakce; je jich myslím v Tibetu víc. Ale nerozumím tomu podrobně.
    A z našeho pohledu tady ze střední Evropy na tom ani nesejde.

    OdpovědětVymazat
  2. To s upáleními, jak píšeš, je zajímavé. Dobré to připomenout.

    OdpovědětVymazat
  3. ad 1 - 2: Ano, všimla jsem si na tvém blogu, že jsi tam byla. Škoda, že jsem se nesmluvily a aspoň na chvilku nesetkaly.
    Frakce nefrakce, tady jde o spravedlnost a NE násilí.
    Navíc dalajlama už se vzdal funkce duchovního představitele, takže nyní je již fakticky jako soukromá osoba.
    Ale jak říkám, o to vůbec nejde.

    OdpovědětVymazat
  4. Ahoj Leni, věděla jsem o něm málo, dost málo, ale určitě v podvědomí jsem ho měla, jako někoho, kdo koná dobro a sjednocuje.
    Bohužel..máme tendenci si všímat spíš těch a toho, co je nám nablízku, čemu je lehčí porozumět..
    Tak jsem moc vděčná za to, že díky opakované návštěvě a ohlasu zde na blozích, jsem dojata tím co koná a už to není jen v podvědomí..vyplul pořádně z něj na povrch.
    Četla jsem hlášky typu..jak se ten kníže s nějakým nehezkým oslovením dále..může objímat s Dalajlámou ? Že expremiér Nečas měl hlásat, že nám jeho návštěvy dělají špatné vztahy s Čínou, president, ale ne můj..se celkem distancoval..
    Není mi z toho moc dobře..:(

    OdpovědětVymazat
  5. ad 4: Ahoj Ani, on se člověk právě těmi hláškami a postoji dost odkope. Ti, co se od dalajlamy a jiných, kteří by snad způsobili problémy naší ekonomice, distancují, jen říkají, kde jsou jejich hodnoty. Chovají se stejně jako třeba Západ, který nás prodal třeba v době Mnichovské dohody. Zabránili válce s Hitlerem? Nikoli, jen mu dovolili se lépe vyzbrojit v našich zbrojovkách.
    A ti bezejmenní? Nadávají, že přišli o práci třeba v textilkách, ve výrobnách obuvi, ve sklárnách. No bodejť, když jsme si začali kupovat levný textil z Číny a bůhvíodkud, levné boty ... atd. Byl to jen bumerang. Vždycky, když rezignujeme na právo, spravedlost, dobro, nenásilí, VŽDYCKY na to doplatíme. Zákon příčin a následků. Tomu se nedá uniknout. A mnozí naši představitelé to ještě nepochopili.
    A dalajlama, ten se směje, že nás zdraví v době, kdy máme tak zvláštního prezidenta. A chichotá se pod fousy, které nemá.
    Tak se, Aninko, chichotej taky. Buďme nad věcí ... avšak jakmile budeme moci jen trochu něco udělat, udělejme to. Třeba dejme vědět i návštěvou takovéhoto vystoupení, že jsme tady. A že je nás čím dál víc.

    OdpovědětVymazat
  6. Vždycky když najdu podobné téma k rozhovorům, jsem ráda, důstojnost tohoto člověka je nezpochybnitelná. Je i pro mě jedním z úctyhodných a stejným životním vzorem, jako byl kdysi Jan Pavel druhý. Děkuji Lenko, každé zviditelnění pokory, snahy o mír a klid světa, je dobré.

    OdpovědětVymazat
  7. ad 6: Děkuji Aničko, vždycky potěší, když někdo myslí podobně.

    OdpovědětVymazat
  8. Dalajlámu lze vnímat různě. Někdo ho má za duchovního zástupce víry, o které toho tady obecně moc nevíme. Někdo ho má za zástupce malého národa, o kterém toho tady obecně moc nevíme. Já ho vnímám jako vzdělaného a moudrého člověka, s jehož myšlenkami (alespoň s těmi, s nimiž jsem se setkal) z hloubi duše souhlasím.
    Skutečnost, že do naší nepatrné zemičky zavítaly tak významné osobnosti, jako jsou Aun Schan Su Ťij a Dalajláma, kromě jiného proto, aby vzpomněly s úctou Václava Havla, mne fascinuje.

    OdpovědětVymazat
  9. Ahoj Tomáši H. !!!
    Máš pravdu, dalajlámu lze opravdu vnímat různě. Asi každého :) ale utoho dalajlámy je to hodně vidět a je dobré si to uvědomit.

    OdpovědětVymazat
  10. Je také zvláštní, jaký klid a pokoj, tento člověk kolem sebe šíří, ničím neprovokuje emoce, jsem věřící člověk, mám vlastní hodnoty a křesťanské cíle, tohoto zástupce jiné kultury a víry, si ale nesmírně vážím. Nedávno jsem měla zážitek, když mě člověk "víry„ , mé vlastní, tak provokoval a pobuřoval, vysvětlováním pravé víry (dogmatik) a mých povinností křesťana, že porovnám-li, tyto dva lidi, poznám, kdo tu víru, ať je v cokoliv má? A kdo šíří dobro a pokoj, stejně, jako to dělal PAN JEŽÍŠ?

    OdpovědětVymazat
  11. Pro mne má stejnou hodnotu čínský dělník v textilce jako on, ctím všechny stejně.

    Dita

    OdpovědětVymazat
  12. ad 11: Dito, všichni lidé na této planetě mají své místo a důležitost. Jen někteří mají podmínky k tomu, aby se zviditelnili a je pak na nich, jak budou působit na veřejnosti. Dalajlama to dělá skvěle, podle mne.
    Myslíš, že čínský dělník by se měl hůř, kdyby Tibeťani byli svobodní a neutlačovaní? A lze toto vůbec směňovat? Pokud jsem psala, že kupujeme bezostyšně dál čínské zboží apod., nepodporujeme až tak čínského dělníka, ale naopak akceptujeme a podporujeme praktiky tamního režimu, o podpoře nekvalitních výrobků ani nemluvě.

    OdpovědětVymazat
  13. Poslechla jsem si kousek dalajlamova vystoupení a se zájmem přečetla tvůj článek, i komentáře. Zúčastnit se takové přednášky pro tebe musel být úžasný zážitek, Leni.

    OdpovědětVymazat
  14. ad 13: Hani, to je prima, že sis něco poslechla. Ono to není nic, co by člověk nevěděl, ale je potřeba, aby se to šířilo ..... aby ty myšlenky a davy jejich nositelů sílily. ..... :-) Abych pravdu řekla, přednáška Dalajlamy byl pro mě úžasný zážitek, to jistě, ale jako krásné ráno předtím a večer potom a jako třeba dnešní slunečné ráno a taky jako mnohé jiné chvíle a zážitky ... nejúžasnější na tom je, že pro mě je skoro všechno úžasné. Možná mě to trochu i drtí. Nevím, jestli je dobře, když tolik prožívám. Nedávno jsem se přichytila, že mám příznaky pozitivního stresu. Teď si říkám, jestli jsem normální, když se těším na zítřek do práce...... :-)

    OdpovědětVymazat
  15. ad 14: Leni, určitě jsi normální. Byly časy, kdy jsem se taky těšila do práce a nechtělo se mi ani domů, když jsem dělala něco zajímavého. Ono je moc důležité umět se těšit i z maličkostí, ... jinak taky všechno hodně prožívám, někdy až nezdravě.

    OdpovědětVymazat
  16. ad 15: Děkuji za komentáře, Hani. Vždycky zahřejí. Máme soustu věcí nějak hodně podobně, to je prima. :-)

    OdpovědětVymazat
  17. Never give up

    Ať už se děje cokoliv
    nikdy se nevzdávej.
    Rozvíjej kvality srdce.
    Ve tvé zemi se vynakládá příliš mnoho
    energie na rozvíjení mysli namísto srdce.
    Buď soucitný, nejen ke svým přátelům,
    ale ke každému.
    Buď soucitný.
    Buduj mír ve svém srdci i na světě.
    Pracuj pro mír.
    A znovu říkám, nikdy se nevzdávej.
    Bez ohledu na to, co se děje,
    bez ohledu na to, co se děje kolem tebe,
    nikdy se nevzdávej.

    H.H. then XIVth Dalai Lama

    OdpovědětVymazat
  18. Moc děkuji, Tomáši, pěkné.
    Mimochodem: V práci mám dvě stěžejní cedule: Masarykovo "Nebát se a nekrást" a "Never give up!" (Nikdy se nevzdávej).
    Vlastně ještě jednu: "Dveře moudrosti nejsou nikdy zavřeny."

    ...... a teď jdu pracovat pro mír - tedy hlavně spát. Jsem nějaká uštvaná. Snad bude brzy klid, abych mohla nejen žít, ale i psát. :-)

    OdpovědětVymazat
  19. ad 19: Aninko, neboj, jsem v pořádku, jakž takž. :-) Jen teď nějak žiju víc v realitě, málo viruálně. A na tu realitu si celkem nemohu stěžovat. Děkuji za starost.
    Nějak nemám teď náladu na svěřování se netu. Když mě zaujme nějaké téma, sotva jej promyslím a už se valí další ...... nestíhám psát.
    Ale já se polepším!
    Moc všechny zdravím, jsem s vámi v duchu.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář!