čtvrtek 10. ledna 2013

Volba

Nepíšu, sleduji toto ...........

http://prezidentkatf.cz/online-prenos

sledujte taky!

a také budu sledovat ČT 24

.......... a volím ........

Táňu Fischerovou. Po mnoha shlednutých rozhovorech a debatách a po zralé úvaze.

Proč ano - z mého hlediska:
  • Výdaje na volební kamapaň má TF téměř nulové. Chce dokázat, že když lidé něco chtějí, mohou toho dosáhnout i bez bilbordů za miliony. Možná, že ještě nevyhraje, ale dostat se tak daleko pouze s týmem nadšených dobrovolníků a s vytištěním nějakých placek a letáků v hodnotě pár tisíc ....... klobouk dolů oproti desítkám milionů jiných. Už jenom proto. 
  • TF není vůbec naivní, je realisticky smýšlející, v parlamentu dokázala uhájit své názory i proti velmi tvrdým tlakům
  • TF je jediná, která může přinést nějakou skutečnou změnu, protože není spjatá s žádnou parlamentní stranou, žádnými kmotry ani současnými politiky ( a ani s Kalouskem :-) )
  • TF je jediná, která může skutečně pozvednout úroveň morálky v této zemi a znovu oprášit ideály, které jsou egoisty, arogantními politiky a tuneláři pošlapávány
  • TF jediné můžeme stoprocentně věřit v to, že by post prezidenta konala jako službu národu, nikoli pro uspokojení svého ega. Pak ještě možná paní Roitové (tu nijak blíž neznám), ale to je stranička a není tedy zárukou změny.
  • TF nemusí mluvit o své lidskosti a sociálním cítění, ona prostě taková je, ona ty hodnoty vlastně ztělesňuje. (Až natolik, že jí někteří pragmatici nerozumějí a irituje je.)
  • TF by mohla být důstojnou pokračovatelkou havlovské politiky v ženské podobě

Ne se vším s ní souhlasím, samozřejmě, ale pro výše uvedené je mou kandidátkou č.1. Pokud bych taktizovala (jako jiní a přiznám se: také jsem k tomu měla zpočátku tendence), zpronevěřila bych se svým ideálům. Už to vypadá, že se do druhého kola nedostane, ale jen to, že zvedla takovou vlnu podpory a lidé s podobnými názory se začali spojovat, je vítězství. To, že dokázala, že volební kampaň nemusí stát skoro nic, když ji lidé opravdu chtějí, je také úžasné. Uvidíme, kolik nás je. Desítky? Dobré. Stovky? Výborné! Tisíce? Skvělé! Deseti či statisíce? Omračující!



Přeji nám zítra - vlastně už dnes - šťastnou volbu!







10 komentářů:

  1. ad 2: četla jsem kdysi něco z Klíčového hnutí, byla jsem z toho rozpačitá, ale pochopila jsem, že tyto vize jsou nadčasové, a že jim dnes ne úplně rozumíme. Oslovilo mě něco úplně jiného. Spontaneita lidí, kteří dokážou dostat člověka do tak vysoké politiky téměř koruny. Oslovilo mě to, že lidi ještě stále slyší na ideály a k tomu jsem vyzývala, když jsem odkazovala na toto živé vysílání. Vystupují tam moji přátelé, o kterých vím, že to, co říkají, skutečně žijí, a to Táňa Fischerová taky. To je nesmírně důležité. Ať už je jich dvacet, dvě stě či dvě stě tisíc. Uvědom si, 20tis. nebo 200tis. idealistů v této zemi! Něco úžasného! :-)

    OdpovědětVymazat
  2. To ano!

    Ale stejně ještě nevím, koho budu volit. Mám ještě pár hodin času.

    OdpovědětVymazat
  3. Lenko, díky za to upozornění na živé vysílání. Já bych to jinak určitě propásla. Klíčové hnutí - jeho program na mě působil jako dobrá slohovka z dívčího penzionátu. Budeme mít všude kytičky a hladit zvířátka a celý svět bude krásný. Také by se mi to líbilo, což o to. Myslela jsem si, že jsem rozhodnutá pro Karla, ale ještě to vážím. Bojím se, že by jemnou TF hrubiáni v politice převálcovali jako nic a nepomohl by jí ani úřad prezidenta. Charismatická žena není totéž jako Autorita. A někdo opravdu vážený s Autoritou mi tam chybí. Ani kníže to není.

    OdpovědětVymazat
  4. ad 4: Báro, málo ses zajímala. Táňa je v neústupnější než Kalousek, který ji nemá rád. Ta už v politice byla nikdo ji nepřeválcoval, naopak. Já jsem ji naopak nechtěla volit, protože je právě nústupná a nevěděla jsem, zda si dá tedy poradit jako prezidentka. Ale pak přišla a byla krásná a upravená a já věděla, že si poradit nechala. Teď např. čelila velmi hrubým útokům, aby odstoupila. Jako prezidentka by měla např. ochranku.
    Myslím, že když tam ta Autorita jasná není, tím spíš se pozná, k jakým hodnotám se kdo hásíme. Je to takové referendum. Jde o to, jakého prezidenta - jako osobnost - si tedy zasloužíme.

    OdpovědětVymazat
  5. ad 4: Ještě, Báro, napadlo mě: Myslíš, že Masaryk a Havel byli před zastáváním svého úřadu jednoznačnou Autoritou? Víme, že nikoli.

    OdpovědětVymazat
  6. Nesouhlasím, že jsem "vyhodila" svůj hlas, když jsem ho dala před chvílí jí. Kdyby všichni uvažovali tak, že dle průzkumů slabí kandidáti by měli odstoupit a my měli volit jen ty, co údajně mají šanci na vítězství, tak by tam mohli bejt rovnou jen dva...
    Udělala jsem to kvůli svýmu svědomí a volila ji, jako člověka, který mi je lidsky nejsympatičtější.

    OdpovědětVymazat
  7. ad 7: Jistě, potěšilo. O volbě by NEMĚLA rozhodovat média, jak předpokládal V. Klaus, který považuje přímou volbu prezidenta za chybu. Volíme každý dle svého rozhodnutí a je to test nejen názorových proudů, ale také všeobecné inteligence (zdravého rozumu), která si nenechá moc diktovat.

    OdpovědětVymazat
  8. Neříkám, že jsem naprosto a jednoznačně v souladu s jejími názory. Ale asi mi u ní převažují. Kdyby se tak dal slejt vzorek z asi pěti kandidátů dohromady, tak by to bylo ideální, což je iluze a tak člověk bohužel musí i uvažovat logicky. Když nebude , tak se stane, že se do čela dostane někdo, koho tam ale opravdu, opravdu nechci, a tak si myslím, že třeba Táňa posílí svým započatým krokem alespoň do budoucna započatý směr, který odsud již vymizel. Slušnost, čestnost, pomoc, nenásilí. Připadá mi jako ta konečně osvobozená prezidentka někde z jižní Asie, nemohu si vzpomenout. Jak teď byla i v Evropě, po propuštění z několikaletého domácího vězení. Mám dojem, že to je podobný charizmatický styl, ke kterému nám ale ještě chybí dozrát.

    OdpovědětVymazat
  9. ad 9: Ano, děkuji, Eliško. Máš pravdu. Ale tak, jak nejsme dokonalí my, nemůžeme mít ani dokonalého kandidáta na prezidenta. Ještě nám mnoho chybí k určitému dozrání, ale někdy se musí začít. Právě teď jsme začali.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář!