pondělí 21. ledna 2013

Trocha historie - zdaleka nejen pro pana Klause


Václav Klaus nedávno prohlásil, že Karel Schwarzenberg není politik a není ani Čech! Touto neomaleností a urážkou prokázal opět nejen svůj "charakter", který bohužel už známe, ale i svou velkou neznalost.  Řada občanů však o vlastenectví Schwarzenbegových bohužel neví. Tedy pár stručných historických fakt: 
 
- Pád habsburské monarchie, vznik ČSR a nástup demokracie pochopili Schwarzenbergové jako dějinnou nutnost. I když jim byly v r. 1922 odňaty mnohé majetky, stali se z vlastní vůle Čechy, správněji Čechoslováky, a Masarykovými stoupenci. Jak Karel VI, tak jeho bratr František přísahali jako čs. vojáci věrnost své vlasti, což dodrželi. František se stal velvyslancem ČSR ve Vatikáně a snažil se urovnávat vztahy s touto institucí.
 
- V roce 1938 před Mnichovem iniciovali prohlášení české šlechty o věrnosti ČSR, text sepsal Karel Schwarzenberg. Jejich čin podnítil obrovskou petiční akci – manifest „Věrni zůstaneme“, který podepsalo 1,5 miliónu občanů.
 
- Nacisti jim konfiskovali většinu majetku, jakož i těm šlechtickým rodům, kteří prohlášení věrnosti podepsali. Brutálnímu nátlaku nácků, aby se prohlásili za Němce odolali. Člen hlubocko-krumlovské větve Jindřich Schwarzenberg byl uvězněn v koncentračním táboře Buchenwaldu, jeho bratr Adolf emigroval do USA.
 
- Bratři Karel a František z orlické větve se během nacistické okupace stali členy odbojových organizací. František patřil k těm, kteří zprostředkovali radiové spojení gen. Eliáše s prezidentem Benešem! Oba se podíleli na květnovém povstání se zbraní v ruce. Karel byl ve vedení odboje v Čimelicích a byl raněn, František působil na štábu povstání v Praze.
 
- V části knihy Vlad. Škutiny „František Schwarzenberg“, ve kterém tento čs. vlastenec popisuje, jak byl pověřen gen. Kutlvašrem, aby v uniformě poručíka čs. armády převzal kapitulaci od velitele nacistických vojsk gen. Toussainta. Dále jak byl poslán na Wilsonovo nádraží, aby dojednal kapitulaci a odjezd německých vojsk do zajetí k Američanům. Zároveň vystihuje svůj vztah ke státu.
 
- Po válce v roce 1947 byl hlubocké větvi veškerý majetek znárodněn, orlické větvi byl znárodněn částečně, ale v roce 1948 byli komunisty přinuceni vystěhovat se z ČSR.
 
- Syn Karla VI - současný min. zahraničí Karel Jan se stal významným a aktivním činitelem našeho exilu. Mimo jiné umožnil, aby se na hradě Schwarzenberg ve Scheinfeldu každým rokem konaly o letnicích konference čs. exilu, jejichž hlavním tématem byla cesta ke svobodě naší vlasti. Účastnily se jí všechny významné osobnosti celého politického spektra - od Pavla Tigrida po soudruha Mlynáře. Projevy účastníků poté zveřejnil Tigrid v edici SVĚDECTVÍ.
 
- Rovněž umožnil (a financoval) na témže hradě založení Čs. dokumentačního střediska, které vedl Dr. Vilém Prečan. Zde byla soustředěna veškerá samizdatová a exilová literatura, dokumenty a doklady. Jejímu přemístění do vlasti nebylo od vlády ČR přáno; přemístění se vleklo po dlouhou dobu.
 
- Karel Jan se stal předsedou Mezinárodního helsinského výboru pro lidská práva. Tento  helsinský proces byl významným bojem za dodržování lidských práv v zemích komunismu a znamenal počátek jeho pádu.
 
- Jako člověk s velikými známostmi po celém světě vykonal ve funkci kancléře prezidenta Havla velikou práci a přispěl k sympatiím světa k naší zemi. K důstojnosti tohoto muže patří, že se svými a rodinnými zásluhami o ČSR a ČR nechvástá. Předpokládá totiž, že si je naši lidé uvědomují. 

-------------------

- tolik velmi stručná historie, některá fakta jsem si ověřila, jinak jsem text přejala.

Pozdější dodatek: objevilo se, že autorem původniho textu, ze kterého jsem vypustila některá citově zabarvená slova, je prof. Tomáš Halík. (Omlouvám se, pane profesore, za lehkou úpravu. :-) )
 

15 komentářů:

  1. Lenko, díky za tu práci, kterou sis s článkem dala. Je potřeba, aby lidé nečetli jen útoky pana Kluse mladšího.

    OdpovědětVymazat
  2. ad 1: Ahoj Báro, tu práci si dal hlavně někdo jiný, já jen něco ověřila, takže poděkuji někomu jinému. Ale pan Klaus mladší není ten nejhorší, kdo takto mluví. Pan Klaus starší ostře kritizuje KS za to, co řekl před několika lety sám - přesněji o odsunu němců řekl totéž v roce 2003, MZ řekl, že Benešovy dekrety jsou vyhaslé také někdy předtím - v roce 2004 (dá se to najít na iDnes). Ale protože je na to veřejnost citlivá, tak teď se to hodí na rozpoutání hysterii proti KS.

    OdpovědětVymazat
  3. Myslím, že V. Klaus ml. udělal K. Schwarzenbergovi nechtěně reklamu, protože v reakci na jeho výroky se Schwarzenbergové ukazují být českými vlastenci a objevují se zmínky o činech, které by jinak byly zřejmě zapomenuty.
    Díky za pěkné shrnutí informací!

    OdpovědětVymazat
  4. Ani jsem nevěděla o tvém článku a reakci na současnou předvolební agitku, a taky jsem se právě nad tou překotnou a někdy i nedobrou dobou zamyslela. Tvůj článek pěkně dokumentuje tu dobu, kterou jsme jako studenti velice rychle, zbrkle a spíše na přeskáčku absolvovali ve škole. Snad jenom málokterý učitel stihl alespoň náznakem dětem říct pravdu a to co sám uznal za vhodné, aby věděli. Dost lidí ale žije se stále zabedněným myšlením, které tady bylo do hlaviček vtloukáno. Podléhají iluzím chvástalů a velkohub, kteří prezentují spíše své chtíče, nežli pomoc a službu občanům. Snad až přespříští generace si z toho všeho najdou správný konec.

    OdpovědětVymazat
  5. Děkuji Lenko, že jsi uvedla na pravou míru, osobnost tohoto ČLOVĚKA, jeho úctyhodnost a vlastenectví.

    OdpovědětVymazat
  6. ad 4: Elizo, mně se tvůj článek o neexistenci studu také moc líbil. Doporučuji jej ke čtení:

    http://eliza-elizabeta.blogspot.cz/2013/01/moje-predvolebni-myslenky-se-motaji.html

    OdpovědětVymazat
  7. ad 5: Já jsem ráda, Aničko, že KS vidíme shodně.

    OdpovědětVymazat
  8. Děkuji Zuzi,
    http://rozvedena.blokuje.cz/to-se-fakt-cely-cesko-zblaznilo#more-930814

    že odhlalila pravděpodobného autora výše uvedeného textu (myslela jsem, že je to můj kamarád, který KS zná do mala) - je jím prý Tomáš Halík. O to důvěryhodnější text je, myslím. Zuzi mě nechtěně dovedla na blog pana Halíka. Výše uvedený text jsem tam nenašla, zato jsem našla blog, na který se budu ráda vracet.
    http://www.halik.cz/aktuality.php

    Díky, Zuzi. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zase budeme spolu mít něco společného navíc. Tomáš Halík je člověk mě drahý, dokonce jsem o něm před začátkem kampaně psala, jako o vhodném kandidátovi na prezidenta. Na Y. tubku, je spoustu jeho přednášek, mám je ráda.

      Vymazat
  9. No vidíte, já příznivce Schwarzenberga nejsem, ale už před týdnem nebo dvěma jsem četla i o hodně podrobnější historii - myslím, že autorem byl Putna.
    A připadalo mi, že je toho internet plnej. Vytahování předků. Nic moc. Ale pořád lepší než vytahovat nadávky na ně.

    OdpovědětVymazat
  10. ad 8.1. : Aničko, Tomáš Halík je úcty hodná osoba, to bezesporu (i když jsou věci, které bych tak úplně ...... ale není možné být s někým názorově přes kopírák). Ovšem myslím, že je jej pro politiku škoda. On je člověk duchovní.
    A pak ...... umíš si představit ten politický boj? Jak by čelil podpásovkám typu: "Jaktože se váš tatínek v mateřské škole šťoural v nose? To jste vzorem slušnosti? Nebo: nekompezujete si svým celibátem vlastně jinou sexuální orientaci? Jak můžete být představitelem lidí, kteří žijí většinou v páru?" ..... a jiné pitomosti. Se vsaď, že by to někteří lidé vytáhli. Na politiku musí být žaludek a nikomu nepřeju, aby se dostal do takového kolotoče, jako tito současní kandidáti. Doufám, že za pět let malinko propracujeme slušnost a že se aspoň malinko budou lidé za podpásovky stydět (ve smyslu článku u Elišky).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To co by jsem si vnitřně přála, a dala lidem za vzor, je věc jedna, a to kolik, a jací lidé to u mě čtou, je věc další, to s čím bych já neměla problém, by jistě bylo červeným hadrem, někde na facebooku. Že by v naší zemi bylo s čeho vybírat, je jisté, a nemusel by to být jen tento duchovní člověk, je takových mnoho, ode mě to byl jen příklad, jeden z mnohých. (tehdy)

      Vymazat
  11. ad 9: Vidíš Liško, mně něco takového přišlo až před několika dny a nejen já (jak vidno dle komentářů) jsem to v takové podobě ještě nikde neviděla.

    OdpovědětVymazat
  12. Lenko já také velice ráda čtu glosy T. Halíka. Nedávno jsem na mém Facebooku právě také citovala jeho názor na oba politiky. Dám ti sem kopii mého příspěvku, bude-li se ti zdát dlouhý, tak jej můžeš po přečtení smazat :

    Pohled psychologa Tomáše Halíka na oba dva prezidentské kandidáty: ( citováno z článku T. Halíka)

    Působil jste jako klinický psycholog: Jak byste zhodnotil osobnostní profil kandidáta Miloše Zemana?

    Obávám se, že je podobně osobnostně poškozený jako Klaus, totiž těžkým narcismem, egomanstvím a navíc je velice mstivý. Jistou míru narcismu má prakticky každý, kdo se pohybuje v médii nasvětleném v...eřejném prostoru, a určitá míra je tolerovatelná, možná i nezbytná. U Klause i Zemana však vidím míru těžko snesitelnou.

    Na rozdíl od Klause má Zeman smysl pro humor, i když skoro vždy sarkastický. Myslím, že Zeman je v jádru inteligentnější a vzdělanější než Klaus, který byl mistrem předstírání, ale Zemanova stálá stylizace do populistického tlučhuby způsobila, že tato maska už k němu natolik přirostla, že už zřejmě ztratil svou původní tvář. Jako bývalý terapeut alkoholiků si samozřejmě nemohu nevšimnout, do jaké míry se na něm podepsala tato jeho dlouholetá láska. O některých jeho výrocích na konci jeho premiérské dráhy se mi zdálo, že víc než o realitě kolem nás vypovídají o hladince becherovky v krvi. Takovému člověku bych se bál svěřit do rukou kormidlo státu. O charakteru Zemana dostatečně svědčí i to, jak populisticky předhazuje Schwarzenbergovi tvrzení o vyhasnutí Benešových dekretů, které sám dříve vyslovil a hájil.

    A jak Karla Schwarzenberga?

    Karel Schwarzenberg je v mnohém zcela opačný typ. Můžeme proti němu mít tisíc námitek, ale jednu věc mu neupřeme: je to gentleman. Ví, že „urozenost zavazuje“ a má to, co jsem u řady šlechticů (nejen šlechticů rodem) vždy obdivoval – spojení noblesy s laskavostí a skromností. Kdosi o něm výstižně řekl, že mluví se stejnou úctou a pozorností s anglickou královnou jako s nejobyčejnějším řemeslníkem na stavbě. Jeho anglický humor a vnitřní svoboda jsou podmaňující. Za nejvtipnější moment kampaně považuji to, když si Schwarzenberg (právem!) připjal na klopu placku vyrobenou zemanovci: Nechci Kalouska na Hradě!

    Pokud ho někteří chtějí poškozovat poukazy na pana Kalouska a Nečasovu neoblíbenou vládu – a Zeman okamžitě po oznámení výsledků s tím začal - , ať si položí otázku, jak by vypadala vláda a TOP 09, kdyby její negativa alespoň trochu nevyvažoval Karel Schwarzenberg, a jaká by nastala alternativa, kdyby tato vláda padla. Opravdu se někdo těší na alternativu ČSSD + KSČM? Kdo totiž vyčítá Schwarzenbergovi spojení s Kalouskem, musel by obhájit Zemanovo spojení se stokrát horším Šloufem. Ale my opravdu nevolíme Kalouska ani Šloufa, na Hrad nekandiduje Kalousek, nýbrž Schwarzenberg a nekandiduje Šlouf, nýbrž Zeman.

    OdpovědětVymazat
  13. ad 12: Prima, Eliško, děkuju. Já tenhle úryvek na blogu pana Halíka četla. Moc se mi líbilo gesto KS s tou plackou, kterou si připl: Nechci Kalouska na Hradě. To jsem se smála moc. Názory T. Halíky budu zkoumat pozorněji, jsem ráda, že takový člověk, kterého si vážím, se mnou souhlasí. :-))
    Takže já a taky prof. T. Halík se domníváme, že ........... (viz výše) :-))))))))

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář!