sobota 26. ledna 2013

Prohraná bitva neznamená hodit flintu do žita - jedeme dál!



Tak, dokonáno jest. Prezident je zvolen.

Špatná zpráva:
Téměř tři miliony lidí v této zemi neumějí rozlišit pravdu od lži. Slušnost od neslušnosti.  Nevadí jim podvody, podpásové a vulgární útoky.  Dokážou prodat slib levnějšího rohlíku za svou duši.

Dobrá zpráva:  Více než dva miliony lidí to rozlišit umí a umějí se postavit na stranu slušnosti.

Co z toho plyne:  My, kterých bylo méně, i když ne o moc, musíme o to více napnout síly, aby brzy již vítězila pravda a láska nad lží a nenávistí.

Existují  zde miliony lidí, kteří neumějí volit, není-li situace černobílá. Existují zde lidé, kterým je hlava státu, a tedy společné věci , lhostejné.  

Ano, opravdu nemáme ještě v této zemi nárok na jiného, lepšího prezidenta.  Ještě těch slušných není většina.  A máme na tom podíl všichni.

Ti neslušní  jsou v podstatě nevinní. Jejich zralost a úroveň svědomí ještě nedostoupila takové úrovně, aby si uvědomili, co činí.  Musejí se poučit.

Ti slušní neumějí svým životem dát najevo, že slušnost není slabost.  Často se neumějí se dostatečně radovat ze života, a proto nejsou přitažliví pro ostatní tolik jako ti, co si cinkají skleničkami a kašlou na všechno. Často se naopak ze života radují příliš, někdy projevují svou naivitu a jsou pak nedůvěryhodní .

Ti lhostejní jsou nejnebezpečnější. Necítí vinu, protože oni přece nic nedělají, do ničeho se nepletou a hlavně, hlavně nikdy nemají odvahu jít se svou kůží na trh. Vždy stojí v pozadí a ať je u moci kdekoli, přizpůsobí se. Nemají ideály, jejich touhou je něco do žaludku, trocha sexu a ničím mě neotravujte.  Ti tvoří davy. Davy dobře manipulovatelné.

Tuhle písničku jsem si musela pustit. Zpívá ji ten, kdo kdysi nevydržel silný tlak StB (kdo z nás v té době byl bez vin, kdo tedy smí  soudit),  složil ji kdysi Vladimír Vysockij.


A z Hradu se ozývá, že pravda zvítězila nad lží a nenávistí. Zloděj volá „chyťte zloděje“.  Ano, tak se to dělá. A proto se musíme sami naučit a učit to i druhé, rozeznávat, kdo je zloděj, kdo nikoli, co je zápor, co je klad.  – A můžeme přemýšlet o tom, jak to lze, abychom se sami neušpinili.

Dobrou noc a klidné a pozitivní sny. :-)




77 komentářů:

  1. No nazdar. S tím se neztotožňuju ani zdaleka. A to o zralosti a o slušnosti... jako by všichni voliči KS měli stejný důvod ho volit a všichni voliči MZ ho volili ze steného důvodu. jenže je to TAK rozrůzněné!
    MZ je útočný a to pořád stejným7 způsobem nemůže se oprostit od toho stereotypu, nenechá si ho ujít,je nezdrženlivý, zgustne si. Ale pro mě pořád je to menší protivnost než Schwarzenberg.
    A jiní lidi mají jiné důvody. Když je řeknu, jako ty, ty svoje důvody, tak je beru, proč ne, já má ráda konkrétní voliče Schwarzeberga!
    Tebe například.

    jako masu je ráda nemám.
    Jak vidím, Lenko, ty zas nemáš ráda masu těch druhých. Jenže masa není všechno.je to míň než jednotlivec.

    Nemám ráda tendenčnost, která mi tvrdí - jako česká televize - že tendenční není. Jinak je tendenčnost normální jev. Ale neuvědomělá je srandovní.
    naštěstí nepochybuju o tom, že máš smysl pro humor, věřím ti slušnost, o které mluvíš atd.

    OdpovědětVymazat
  2. Zklamání... A taky jsem trochu pročistila svoji čtečku, jak se někteří buransky odkopali, nemám potřebu je číst dál. Máme tedy, co jsme si zasloužili a jedem dál, se 4.cenovou skupinou hurá do Evropy.

    OdpovědětVymazat
  3. ad 1: ad "jako by všichni voliči KS měli stejný důvod ho volit a všichni voliči MZ ho volili ze steného důvodu."
    - no, asi ty důvody byly vnějškově různé, ale vnitřně se to myslím dá shrnout do toho, co jsem napsala. Buďto vnitřně poznají lež (když už ta kampaň a informace byly tak nejednoznačné) nebo ne. A odečetla jsem bohaté pravičáky, kterých zase není tak moc, a odečetla jsem i hystericky volící kohokoli, kdo je "cool".

    Jinak děkuji za vyjádřenou podporu. :-) Není odlišná od mých citů :-), akorát je potřeba si přiznat - něco. Že jsou témata, ve kterých se neshodneme a že tedy i ta blízkost názorová i citová, má své hranice. To je realita.

    Víš, třeba říkáš, že nemáš ráda tendenčnost, ale jasné lži, osočování (o hlupáctví komentátorů apod.) a podpásové útoky ti nevadí. Novináři a hlasatelé jsou lidé, kteří se s politiky stýkají velice často. Proč asi fandí více tomu a ne onomu? Ostatně česká televize se mi zdála velice korektní k oběma kandidátům.

    Člověk se může ve své práci rozhodovat hůř nebo líp, něco pokazit, nedotáhnout, ale charakter rozhoduje.

    Už jsem říkala kdysi předtím: Raději půjdu s dobrým člověkem do pekla než se špatným do nebe. Proto já se nemusela rozhodovat, už bylo dávno rozhodnuto uvnitř mě.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jojo, tos říkala,to si pamatuju; však jsi podle toho i volila a podle toho vystupovala, konzistentně.
      Největší podivností je pro mě právě to - že něco si jeden vysvětluje jako nedůležité, tolerovatelné, pořád dokola stejné banality co se dají opomenout; kdežto jiná slova nebo činy jednoho kandidáta si naopak vyloží jako důležitá, rozhodná pro volbu. A každý tohle má jinak, protože je každý jiný a to právě je ono, to je největší hodnota světa!

      Špatnost pro mě přichází, až když něco v médiích vyhodnotím jako manipulaci. A on i tu manipulaci vidí každý v něčem jiném víc a jiný v tom stejném míň. A jinak už to nebude, protože každý je ze své zkušenosti citlivější na jiné podněty.
      Tak je to přece realita. :)
      Hlavně že jsme přece jen v realitě. A že se nevolí prezident každý měsíc.

      Vymazat
    2. Tento komentář byl odstraněn autorem.

      Vymazat
    3. Víš Lenko, přišla jsem ti odpovědět sem k tobě, a v principu je tady odpověď na vše, co je v téhle zemi špatně. Nevyznám se v tom, kdo s kým, a o čem vlastně mluví, odpovídám ti hned vepředu proto, že chaos který dovoluje blogspot, je začátek všeho, nikde není v ničem řád, který by někdo dodržoval. Novináři, televize, i dvanáctileté děcko si dovolí to, co by v zásadě, neměli vypustit ani z úst.
      Dnes už vlastně není důležité, kdo byl zvolen, ty příští roky ukáží, jak jsme pokročili. Dám ti malý příklad. Malá holčina, dost inteligentní, na svém blogu napsala, o panu K. S. takový debil, bude naším prezidentem, ona ví že pan prezident je někdo, kdo by měl být osobnost, ale už neví že si v žádném případě nesmí ve svém věku dovolit podobnou invektivu na veřejném prostoru, a jak by to měla vědět, když si něco podobného dovolí každý pisálek, doma to řeknou rodiče, ve škole ji nikdo nepoučí o tom, v čem tkví úcta k člověku vůbec. Začít se musí tady, to bude, když tedy učíš, tvůj a těch co mají výchovu na starosti ÚKOL.
      NÁROD NENÍ HLOUPÝ A ZAOSTALÝ, a těsně před volbou, oba týmy, obou kandidátů udělali to co je u mladých a nezodpovědných běžné, chovali se jako mladí, hloupí a pan Šlouf je protřelá chytrá krysa. Únava, stáří a alkohol u obou udělalo své a vyváženost byla ta tam. Lidé jsou všímaví, etika a kulturnost v této zemi kulhá, ba přímo padá na ústa. Ať už byl minulý pan prezident jakýkoliv, pro mě to byla a je osobnost, a dej Bůh aby se náš nový pan prezident, uměl chovat, alespoň z poloviny jako on. Soudnost lidí a stabilní názor, bych přála jim i jejich dětem. Lidé by se měli naučit si za názorem stát, ať si kdokoliv říká cokoliv a realitu posuzovat z vnitřního přesvědčení.

      Vymazat
    4. Promiň Lenko, to je technická chyba, kterou nechápu, jednou jsem to smazala, protože na bogspotu vůbec nejsem, a ono se to opakovalo. Anna

      Vymazat
  4. ad 2: Báro, já právě myslím, že takové vypjaté situace je dobré občas absolvovat, protože se právě lidi pak musejí ukázat. Protože jsem si předtím připravovala jiný příspěvek, četla jsem Karla Čapka a poslouchala jeho hlas, jak se snažil o to, aby se neválčilo, a stejně ke 2. sv. válce došlo. Jedni podcenili Hitlera, druzí slyšeli na to, jak dá všem práci v době krize, další klidně obětovali malou ČR pro světový mír. Jak dlouho ten mír trval, víme. A teď jsem to vnímala stejně. Kdyby se schylovalo k něčemu podobnému, kdo by zalez, kdo by se snažil bojovat či zachoval se vlastenecky, kdo by kolaboroval ...... moc jsme se nepoučili. Ani z války, ani z doby totality.

    Ono sice je hezké se shodnout se sousedem, že on volí někoho jiného, ale pod tím je ještě něco hlubšího. Je třeba vědět, že v případě potřeby on má jiné názory, a tedy se na jeho pomoc a podporu v některých věcech spolehnout nemůžu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Aha, to jsem se také snažila krkolomně říct.
      A je to realita. Nebo je to smutné? Nebo je to radostně rozmanité? Všechno dohromady, asi... Je to nesmiřitelné, anebo jen v okamžiku, kdy dojde na věc? nebo nikdy?
      Připadá mi, že o tomhle toho moc nevím, neznám, často se to nenaskytne zažít.
      Možná fotbaloví fanoušci to žijí denně,ale já ne.

      Vymazat
  5. ad 3.1 a 4.1 (Liško, prosím mohla bys přispívat postupně a neodpovdíat jen na konkrétní komentář? On je v tom pak binec. Dík za snahu. :-) )

    ad "Největší podivností je pro mě právě to - že něco si jeden vysvětluje jako nedůležité, tolerovatelné, pořád dokola stejné banality co se dají opomenout; kdežto jiná slova nebo činy jednoho kandidáta si naopak vyloží jako důležitá, rozhodná pro volbu."
    - ano, vím, Liško, že je to pro tebe podivné a proto ses nemohla rozhodnout. Jenomže právě pro lidi, kteří cítí více zlo a dobro (což jsou abstraktní pojmy, ale níže vysvětlím), kteří vnímají tak trochu duši a nezapojují jen mysl, je to snadné. KS když něco zvoře, tak to bude jeho roztržitost, nepozornost, omyl z nedbalosti. Když něco udělá MZ, tak to bude sice možná vypadat jako věc dobrá, ale je to ..... promiň ten příměr.... "dílo ďáblovo". A to na čerty nevěřím. A z toho nikdy (známe z pohádek :-) ) nepovstane nic dobrého. Vždy je to jen vábnička, úhybný manévr, nějaká lest. A protože to dokáže spousta lidí vnitřně odlišit, tak ani nedokázali sami pochopit (v počátcích ani já), proč vlastě voli KS, i když některé věci se mu vytknout dají, to beze sporu. Prostě protože je to lepší člověk než MZ.

    OdpovědětVymazat
  6. Prosím přečtěte si toto:

    http://emingerova.blog.idnes.cz/c/318591/Mami-proc-jste-nepoznali-prichod-zla.html

    S tímto článkem velice souhlasím.
    Znovu jsme nepoznali příchod zla a dost mě to mrzí. Taky přiznávám svůj díl viny na tom - viz článek. Nebyli jsme dost bdělí, dost aktivní.

    OdpovědětVymazat
  7. Leni, už dlouho tvrdím, že slušní lidé jsou u nás v menšině, a teď se to projevilo. Ty jsi to napsala moc dobře, já bych svoje názory a pocity tak výstižně popsat nedokázala.
    Myslela sis, že jsem klidná, protože fotím, jo, fotila jsem a celé odpoledne jsem měla v hlavě jen výsledky voleb. Do poslední chvíle jsem doufala, že dopadnou jinak, co doufala, věřila jsem tomu! No, dopadly tak, jak dopadly, bohužel, ale pravdu máš v tom, že rozhodně nesmíme házet flintu do žita.
    Lhostejnost je snad nejhorší lidská vlastnost!
    Ta písnička je skvělá, z textu mi úplně běhal mráz po zádech.
    Měj se pěkně! :-) Hanka

    OdpovědětVymazat
  8. Ještě se vracím, Leni, přečetla jsem si článek a taky souhlasím, lež a zlo by neměly mít, NESMÍ MÍT, navrch!!!

    OdpovědětVymazat
  9. Taky marně hledám slova k tomu, jak si vysvětlit, že "TO" někdo nevidí. Vzpomněla jsem si na moji dávnou učitelku, a když jí někdo podváděl při písemce, či prostě jinak machroval, vždy řekla: Mně neopijete rohlíkem. Tady se to podařilo. Důsledek byl pro mnohé lepší, nežli trnitá cesta k němu. Prostě mít jistotu rohlíku je pro mnohé vábnější, přijatelnější, jaksi bezproblémovější, nežli ta cesta, kdy si jej musí zasloužit, kdy pro to musí každý z nás něco udělat. A tak nalítlo mnoho z lidí na plané sliby. Ale sliby od koho. Od někoho, kdo se předtím mnohokrát provinil zadlužil, spřátelil se samými podvodníky, lháři, vykrádači. Pak se raději na nějakou dobu uklidil z cesty, aby si zahrál na svatouška, a teď těm, co mají krátkou paměť připadal jak spásonosný rytíř, a ještě je oblboval za použití hraní na city ty mladé a nezkušené plavými kadeřemi své dcery. Jak prvoplánové, jak průhledné, a tolik lidí to nerozpoznalo a čekají na lepší časy. Jaké lepší můžou nyní nastat? Přibude jen spousta dalších rozkrádačů, podvodníků, hulvátů a špatných vzorů pro ty, kteří to ještě nechápou a hledají jakou cestou jít dál.

    OdpovědětVymazat
  10. ad 9: Taky je mi divné, že jiní TO nevidí. To, že tam bude tenhle pán, samo o sobě je sice blbé, ale horší mi přijdou ty dopady.
    "Mami, a když budu dost lhát a podvádět, dostanu se na Hrad? - Ano, Pepíčku, je to velmi pravděpodobné." - TOHLE je nebezpečné. Lidé, kteří volili MZ přehlédli jeho nectnosti, říkali si: arogantní, ale schopnej. (uvidíme, čeho všeho je schopnej, ráda bych se mýlila) Ale nejde zdaleka jen o jeho osobu, horší je, že lidi si přestávají uvědomovat, co je slušnost a co ne. A to je setsakramentsky děsivé. Dříve za totáče se říkalo "kdo nekrade, okrádá rodinu". V Německu a Rakousku si kvůli nám museli postavit ploty, které dřív nepotřebovali. Dnes si budeme říkat, kdo "neosočuje a nelže, ničeho nedosáhne" nebo co?

    OdpovědětVymazat
  11. ad 7,8. Díky Hani za komentář i souhlas. Teď trochu vtipu, i když prvdivého:

    Jeden nejmenovaný současně vysoce postavený člověk chodil do stejné školy jako já. Když my byli prvňáčci, oni byli mazáci před maturitou a vždycky si stoupli ke dveřím a jakmile se někdo vzdálil od tašky, běželi, vysypali mu tašku a ukradli svačinu. Dnes je to člověk vysoce postavený, ovšem táhnou se za ním aféry se zašantročenými stamiliony.

    Už samotný nápad - krást někomu pravidelně svačiny .... napadlo by vás to někoho??? A ještě mladším a ještě i holkám? Normálnímu člověku by to mělo připadat blbý, ne?
    Od svačiny k milionům, když mám příležitost, není zas tak velký rozdíl. Je to věc příležitosti.

    Takže nic nepřehlížet, vysvětlovat, vychovávat, hlavně jít příkladem, nenechat si nic líbit a snažit se o právní stát. Nic jiného mě nenapadá.

    OdpovědětVymazat
  12. Vzpomněl jsem si, jak se tady před třiceti lety vysmívali "svobodným volbám na západě". Jak tam po sobě "hází špínu" a tak podobně. A jak je skvělá jednotná kandidátka Národní fronty.
    Cokoli tenhle národ rozdělí - ať je to sport nebo politika. V předvolebním boji voličům uniklo, že si mají zvolit osobu, která je bude důstojně reprezentovat v tu- i cizozemsku. Místo toho volili menší zlo místo většího, případně levici nebo pravici, a pak koukali, co že jim po prvním kole zbylo k výběru. Protože pro náš národ je typické, že každý ví, co nechce, ale málokdo má představu, co by vlastně měl chtít. A tak polovina voličů ještě pár dní před volbami nevěděla, jestli vůbec půjde volit, a pokud ano, tak komu vlastně chce dát hlas.
    Pařez

    OdpovědětVymazat
  13. ad 12: Ahoj Pařezi! Já bych na ten národ moc nežehrala. Jsme jací jsme. To, že někdo neví, co chce, ale ví, co nechce ..... nevím, můžeš porovnat s jinými národy? Myslíš, že to mají jinak? Ty vědí, co chtějí? A pokud ano, nejdou za tím někteří jedinci až moc tvrdě?
    Nicméně je dobře, že jsi připomněl volby dříve. Kdo šel za plentu nebo nešel volit, měl průůů... Vzpomínám si, jak máma tátu prosila, aby šel volit, že budeme mít jinak problémy ve škole. A to bychom měli.

    A pak když manžela chtěli povýšit, tak museli naši na národní výbor, tam je prokádrovali a musela se za ně zaručit místní organizace KSČ, aby mého manžela, se kterým jsme bydleli 150km daleko a přijížděli na Vánoce a Velikonoce, páč jindy nemohl, mohli v práci u vojáků povýšit. To byla doba, panečku! Zaplať Pánubohu, že je to pryč. A doufám, že se nikdy nevrátí, i když ten Zeman ..... no, uvidíme. Ono se tomu taky dříve říkalo demokracie. A v roce 1948 taky volili svobodně. .....

    OdpovědětVymazat
  14. Když jsem byl poprvé u voleb, jako takzvaný "prvovolič" jsem přeškrtal všechny kandidáty, protože to byli lumpové. Pak jsem skončil školu a hledal jsem práci - našel jsem místo u počítače. Ale vzal si mne stranou kádrovák a povídá, jestli jsem náhodou nepodepsal Chartu, to že by mne vzít nemohli, protože právě přede mnou tam byl jeden zájemce, co jí podepsal, a museli ho zase vyhodit. Když jsem si pak asi po třech letech šel na policii pro novou občanku, podíval se na mne ten policista zkoumavým pohledem a pak povídá "Vy jste nám přeškrtal všechny kandidáty" - a já mu na očích viděl, že si myslí cosi o "pomýlené mládeži", a ve své stranicko-disciplinární mysli mi to velkoryse odpouští. Když jsem pak podával přihlášku na vysokou, vrátil mi jí jeden z komise s tím, že ji musím přepsat, protože kdyby tam zůstalo, že táta v roce 1968 vystoupil ze strany, museli by ji zahodit a mne okamžitě vyprovodit ze dveří. No, byly to veselé časy.
    Pařez

    OdpovědětVymazat
  15. Lenko 6 - s takovým tklivým patosem jako v tom odkazu, nesoucítím vůbec.

    radši racionální chlapská férová a přímá analýza:
    http://vlkovobloguje.wordpress.com/2013/01/27/marne-hledam-spravny-titulek/

    OdpovědětVymazat
  16. ad 15. Vidíš to, a já zas tu tvou racionální férovku považuji za hodně emocionálně laděnou pololež. Opravdu se v tomto hodně a hodně lišíme. Nějaký názor v tom článku je, o kterém bych se mohla bavit, ale jinak je ten člověk z nějaké hodně divné planety a říká pro mě takové blbosti a neuctivosti .... navíc dělá z černého bílé a naopak.

    Obě známe Aninu a víme tak trochu, jak reaguje a přemýšlí. A teď si představ, že by na ni někdo kydal takový hnůj. Asi takový mám pocit, když takovéhle kecy čtu. Naštěstí tam není Anina, slabá a citlivá ženská, ale silný chlap, byť v letech, kterého si vážím a který ty kecy kolem nese statečněji, než lidi kolem něj, kteří jej podporovali proto, že jej znají osobně.

    Tohle považuji za chlapské a tento člověk je pro mě vzorem, ačkoli před kampaní ani tak zdaleka nebyl. Po týdnech vypětí a snahy takhle klidně a s nadhledem reagovat - dokáže opravdu jen státník. Pro mě ty volby vyhrál on, i když se dopustil několika řečnických neobratností, ale on není řečník.

    http://zpravy.idnes.cz/rozhovor-se-schwarzenbergem-po-prohre-se-zemanem-f77-/domaci.aspx?c=A130126_192140_domaci_kop

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leni, nemyslím si, že bych byla zase tak slabá, myslím, že i s tou citlivostí se bránit umím, když je to opravdu nutné..a mockrát jsem to dokázala, nejen dle svého názoru.Jen to po mně tak lehce "nesjede"..

      Vymazat
    2. Jé, Aninko, promiň, že jsem si tě vzala jako příklad. Myslela jsem to spíš jako obraz - protiklad proti muži, který už je nějakou dobu v politice a zatím ho to nesemlelo. Obecně málokterá žena má na politické podpásovky.
      O tom, co jsi napsala, nepochybuji, chtěla jsem jen vyjádřit svůj pocit, jako že bych šla a všechny mlátila po hlavě, kdyby se ti takhle ubližovalo, ale nemusím, když se to týkalo KS, protože on to zvládne v pohodě, už je to zvyklej. Nicméně ty pocity rozhořčení tam byly a musela jsem se s tím vyrovnat.

      Vymazat
    3. Tak vlastně máš pravdu v tom, že já bych v poměrech, co existují v politice nemohla dlouho vydržet. Taky si myslím, že pokud už se najde někdo z komunální politiky a je slušný, nemá šanci, aby byl vítán..a přijat..

      Vymazat
  17. ad 14: No vidíš, tak ty jsi vlastně statečně bojoval proti režimu, Pařezi! :-)) Přeškrtat kandidátku, no, to si dovolil málokdo. Naštěstí i ti, kteří byli v KSČ, byli někdy taky jako lidi, takže jsi nakonec vystudoval. To je prima. Ale tehdy člověk nikdy nevěděl .....
    Mně zas ředitel gymplu rovnou řekl, že na filozofickou fakultu nemám šanci se dostat, protože deset míst si rezervuje KVKSČ, dalších deset OVKSČ a děkanát a pokud nemám nahoře nebo na fakultě někoho superznámýho, tak mi tu přihlášku ani nepodepíše.
    Když si tak člověk vzpomene, jak to bylo dříve a teď, tak si zákonitě musí říct, jak se máme úúúúúúžasně. :-))))
    Tož žádné nadávky a nenávisti, užívejme si, že při vtipech a nadávkách na vládu nemusíme zavírat okna ani dveře ani se nemusíme bát, že strejda od tetičky je udavač.

    Vláda je mrkééééév! :-))))

    OdpovědětVymazat
  18. Vydávali jsme na gymplu časopis - podle tiskového zákona v počtu tří výtisků jednoho čísla. Spolužák má teď v životopise "vydával samizdat". Jo, přesně takhle vznikají "báje a pověsti".
    Já jsem vůbec nebojoval, byl jsem jen "rozhořčený mladý muž". A nevystudoval jsem - nezvládl jsem to. Byl jsem tehdy na letní aktivitě (jak se říkalo dobrovolně povinné letní brigádě v průmyslu). Jeden chlapec z našeho ročníku, co vstoupil do strany a byl politicky aktivní, aby vystudoval snáze, se tam postavil mezi mistry, co si nás rozebírali na provozy, že to jako bude "taky řídit". Když ho chtěli dát do dílny, povídal, že jako straník jim bude pomáhat s organizací. Takový starý mistr povídal: "Já jsem taky straník, a my straníci, my musíme jít ostatním příkladem. Já ti dám krumpáč a půjdeš čistit strouhy." Tak tohle bylo hrdinství.
    Pařez

    OdpovědětVymazat
  19. ad 18: To je dobrý s tím časopisem. :-) Ano, takhle vznikají báchorky, lži a polopravdy. A polopravda je často vekou lží, to víme.
    A pan mistr nebyl hrdinou, ale moudrým člověkem. Jako straníkovi se mu nemohlo nic stát. Měl pravdu, straníci příkladem. Ale vyčůranost toho spolužáka byla nebetyčná. Není on někde teďkon ve vysoké funkci? :-)

    Ale připomněl jsi mi rok 1989. Já chodila cinkat klíčema před divadlo a manžel musel na stranické schůze. Tenkrát přišel domů s článkem "Kdo je Václav Havel" a mával tam s tím stejně, jako Zemanovci očerňovali teď KS. A my mu s přáteli říkali "Co blbneš?" (on byl jinak normální jako my) Až nakonec to tedy pochopil a červenou průkazku jim hodil na stůl. Ale komu "chudák" měl věřit? Musel se spolehnout na lidi, které znal a měl rád, a musel se vykašlat na ještě tehdy oficiální propagandu.

    To, co se dělo teď, byla též docela těžká propaganda - na jedné i na druhé straně. Myslím, že kdo neměl jasno dávno, tak se fakt v tom musel docela špatně orientovat. A musím přiznat, že i mně se těžko chápalo, jaktože to jiní vidí jinak, TAK MOC jinak. Viz Liška výše. No, i komunisty někdo doteď miluje. A můj táta kdysi oceňoval, že Hitler dal lidem práci a nebyla žádná kriminalita, když bylo stanné právo. Taky bezva argument. (Ale on to táta nemyslel vážně. Když byla válka, tak byl malej a strčili ho do chlívku ke koze a chodili ho tam krmit, aby ho Němci nezabili.)

    OdpovědětVymazat
  20. Budu rejpat. Upřímně taky moc nechápu tu mediální heroizaci Karla Schwarzenberga. Taky nechápu moc to dělení na dobro a zlo, život přece není černobílý. Miloš Zeman jistě má taky nějakou dobrou vlastnost stejně jako KS je člověk z masa a kostí, není to Kristus ani Buddha. Přiznávám, že jsem volil KS kvůli tomu, že mi přijde bližší osobností, přestože politickými názory by mi byl možná o trochu bližší MZ. Ale v prvním kole jsem volil jinýho kandidáta a odmítám se teď tvářit, jako že dobro prohrálo se zlem. Život jde dál a s Karlem nebo s Milošem, hlavně ať máme všichni uklizeno v sobě, protože pak se nám ta republika už skoro nebude muset uklízet politikům navzdory :-) Co je určitě pozitivní, že tyhle volby vzbudily debatu veřejnosti... jen se ještě potřebujeme naučit tu debatu vést :-)

    OdpovědětVymazat
  21. Zeman dostal převážně hlasy volající po sociálních jistotách v těžkých časech a zvláště ve vyšším věku, hlasy pro Schwarzenberga většinou znamenaly podporu férového soupeření a slušnosti v politice. Tak nějak to zhodnotil Jan Herzmann.
    Jenže se volil president, a ne pán Bůh. Takže všichni ostrouháme, protože presidentské pravomoce (ať už by vyhrál kdokoli) neumožňují společnosti garantovat ani sociální jistoty, ani slušnost v politice.
    Předvolební klání jsem moc nesledoval. Nedělá mi to dobře na trávení. Ještě teď si lidé v diskusích nadávají a navzájem se osočují ze vzájemné zmanipulovanosti, z pravičáctví, z levičáctví. I když je dávno jasno.
    Pařez

    OdpovědětVymazat
  22. ad 20: Ale klidně rejpej, Jirko. Heroizace? Četla jsem iDnes, sledovala jsem CT 24a Čt 1 a žádné heroizace jsem si nevyšimla, spíš naopak. Zdálo s emi, že to popisovali dost vyváženě. Akorát jakmile MZ za něco napadl KS, tak se na iDnes objevil druhý den článek, jak je to doopravdy a ještě mnohé věci nezmínili. Facebook se mě (a další velké části voličů) netýká, tak nevím, co tam bylo. Ale je to přesně o tom, co říkáš, Karel Schwarzenberg je pro mě bližší - nyní po volbách, kdy jsem jej poznala ještě více, tak mohu říct blízkou - osobností.

    Kdo necítí rozdíl v těch dvou, ten samozřejmě nemůže pochopit, o čem jsem psala. Ale je to relativní, samozřejmě. I já mám ke KS veliké výhrady a MZ má možná taky nějakou dobrou vlastnost, dyk to nikdo netvrdí, že ne. (Např. zná spoustu citátů jiných, ale nevím, jestli je to dobrá vlastnost. :-) ) Takže i když jsme volili menší a větší zlo (symbolicky), tak pořád mezi tím menším a větším zlem je obrovský rozdíl, který bohužel lidi necítí, nevidí, nevnímá. A to je právě ten morální úpadek společnosti. Ukázalo se, že TO jiní necítí. Že už i ty, velmi jemný člověk (na muže) jsi to rozeznal jen tak tak. To je moje pojetí a vnímání, proto o tom píšu a vím, že mí přátelé mi rozumějí, takže nejsem v tom sama jediná pomýlená chudinka.
    A Liška, moc fajn holka, když jí ukážu hezkej naivní obrázek s dýmkou s názvem: Takhle voní knížecí... tak první, co ji napadne, že je to přisprostlý. Já musela přemýšlet několik minut, než jsem objevila, co by jí tak mohlo na tom připadat přisprotslý. Pro mě je to pitomost. Je to prostě milej naivní obrázek. Je v tom taková dětská čistota. Ale spousta lidí už tu dětskou čistotu nemá, už se bojí v ni uvěřit, všechno je pro ně jen špína, sex a prachy. A tu naivitu (ne tu hloupou, ale tu vnitřní čistotu) má v sobě i KS. Například. Ovšem kdo ji ztratil, už ji nevidí ani jinde, chápeš? Osvětlila jsem malinko, oč tu běží? A naivita, jakási vnitřní čistota (ne úplná, ale aspoň trochu), tyto dva lidi dělí dvě míle daleko. A mnoho a mnoho jiných vlastností. Prezident by měl být více apolitický, proto jsem volila osobnost a ne tolik politiku. I když vlastně politicky se s KS shoduji také ve 45%, v záporných číslech (-42%) jsem měla na kalkulačce MZ.
    Takže když mluvím o tom dobru a zlu (ve smyslu výše), tak mluvím, stejně jako ty, o úklidu v sobě, o obrácení se do nitra a hledání věcí pravých. Protože jací jsme uvnitř, takový z nás povstane prezident. Třeba Táňa Fischerová neměla šanci, protože tolik jemných lidí, co se obracejí především do nitra a kteří si myslí, že je třeba víc pěstovat to hezké v sobě a nejen hrabat prachy, tu opravdu není tolik, aby ji zvolili. Jsme blázni, co se ženou za pokrokem, za lepší a lepší technikou, ale naše děti (tím myslím clou západní civilizaci) střílejí své kamarády ve školách. Pokud by se ona stala prezidnetkou, tak by si jistě mnozí pragmatici a ziskuchtivci a racionalisti ťukali na čelo a házeli by jí klacky pod nohy, ale ona mohla pozvednout v této zemi a potažmo ve světě ideály. Karel Schwarzenberg tu mohl pozvednout obyčejnou slušnost a nadhled, jistou čestnost a ukázat tyto přednosti ve srovnání s arogantními politiky.
    Že nyní se stane arogance a vulgární mocipánovist normou, to je možné. Ale možné je také to, že tím, že se tak zvýrazní, jako se zvýraznil egoismus pana Klause, že to naopak mnohé lidi odradí a na prostest se budou chovat slušně.

    Vida! To je docela dobrý nápad! Pokud se vám nelíbí zvolený prezident ..... protestujte - slušností!

    OdpovědětVymazat
  23. ad 21: Nevím, kdo je pan Herzman, ale vidí to přibližně stejně jako já. Spousta lidí, si myslí, že když Zeman mluvil jako populista, že jim ty důchody zvedne.

    Jenže - nevím to přesně, ale přibližně jen kolem 360 miliard se platí na důchody (nejen starobní). Kde je školství, policie a jiní? Kde na to máme brát? I ty pitomý ukradený miliardy jsou jenom kapka v moři. Ne, že by nebyly důležitý, to neříkám, ale zvednout důchody o víc jak stovku + - , je prostě nereálné. I kdyby se vrátili nějaké ty lupy za clou dobu (třeba 30mld), tak by to byl nanejvý jeden malej důchodeček navíc pro všechny jednorázově.

    Zvýšení DPH. NERV doporučil vládě zvednout DPH na 24%, aby se zaplácla aspoň trochu díra toho, na co nemáme, abychom si nemuseli tolik půjčovat. A to jsou většinou prorůstoví ekonomové, žádní přizditentononc. Vláda víc než 21% v parlamentu neprosadila. No, tak uvidíme.
    Ale ještě víc, než šílené šetření by se vyplatila konzistentní zahraniční politika a důsledně právní stát, ne džungle jako teď. Pak by se sem nebáli jít investoři, přestože naše pracovní síla je stále ještě velmi drahá. A to bych právě očekávala od KS, to uklidnění uvnitř i navenek. Takže mně vyhovoval i jako politik.

    Takže Pařezi, na nadávání stylu "Lumpe, tys volil Losnu místo Mažňáka!" mně napadla právě ta slušnost (viz výše). Jakože na prostest - proti všem. A naschvál teď budeme hodný, slušný a laskaví! :-)))))) Budeme lepší než naši politici! (šmankote, aby mě za to lidi neudupali :-))))

    OdpovědětVymazat
  24. Chápu, Lenko, vnímám to v týhle rovině lidskosti podobně. Hlas pro Karla Schwarzenberga byl prostě hlasem pro slušnost, ale hlasem pro dobro bych ho nikdy nenazval, protože dobro je velice abstraktní pojem. Můj svět není svět dobra a zla, jenom lepších a horších možností. To je to, o co mi v komentáři šlo... A za druhé si myslím, že politici spíš jsou odrazem národa než jeho vzory... Aspoň pro mě,ale možná jsem jen naivní optimista :-)

    OdpovědětVymazat
  25. ad 24: No, politici jsou v současnosti odrazem národa, ale právě se mohlo podařit, aby byl někdo vzorem. Jako byl třeba TGM nebo Havel, ale ten spíš až ex post. A Táňa i kníže na to měli. Táňa hodně, KS méně, ale i tak, on je fakt dobrej. :-)

    No jo, ty jsi umírněný člověk, ale já prožívám všechno mohutně. Takže mám všechny barvy života zvýrazněný, víš.
    Nicméně díky za připomínku té umírněnosti, tobě Jirko, i Pařezovi. Protože umírněnost, ta se teď bude hodit. :-)

    OdpovědětVymazat
  26. A teď jednu povolební. Honza Jícha je fakt "kousek". :-))

    https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=yem4pTJZ8-k

    =

    OdpovědětVymazat
  27. Zklamání jo.Volila jsem K.Schw.s tím, že to úpně ideální taky nebylo, ale jako čl.si myslím, že by mi o dost víc vyhovoval.Nějak Zemana nemusím..Vím, že i on má své klady a byl ve výhodě už jen tím, že tu žil,v tom, že dokáže opít lidi rohlíkem..Je bezesporu inteligentní. Kdyby se jednalo o křeslo nějakého ministra, ok, ale reprezentace státu..prostě ne. Musím respektovat, že to dopadlo jak dopadlo a doufat, že třeba..
    Jen asi bych nerozdělovala, že lidé slušní volili K.S.a neslušní M.Z.To mi pak přijde, že se lidi takhle dělí, zbytečně. Někdo si zas může myslet opak. A nemusí být ani neslušný, ani hloupý. Bohužel mají téhle vlády dost se všemi těmi skandály a vadit mohlo i to, že tam K.S.opravdu byl. Já třeba hodně přemýšlela, nakolik jdu proti sobě, když volím člena vlády, i když je mi bližší, než M. Z. a přitom na vládu nadávám. I tak u mě K.S.zvítězil, jo slušností.
    Tak takhle to nedělím, nic není jen černé, nebo bílé.
    Taky jsou mámy s dětma, co jsou na tom opravdu zle a logicky budou chtít toho, kdo jim těch rohlíků dá víc..dá se jim to vyčítat?
    Pokud je i slušná máma nucena přemýšlet, kde vezme na boty pro děti apod., pak ji nezajímá politika, ale uživit děti. Nemá ani kdy o tom přemýšlet, natož číst odkazy. Má úplně jiný starosti.
    Dost mě zrovna tak mrzí, že někdo vidí v těch co volili naopak K.S.jako pitomce, co dají snad jen na to, že je to kníže..
    Jo, lhostejnost se mi zdá nejhorší. Já nikoho nevolil-a a jsem z kola venku. Ale i na to má každý právo. Pokud opravdu jsou pro něj oba až tak nepřijatelní, proč by musel jednoho volit. Nemusí, když opravdu neví.
    Já osobně se vždy snažím o to, přiklonit se na nějakou stranu, která je mi bližší, nechci stát mimo.

    OdpovědětVymazat
  28. ad 27: Ani, já nikomu nic nevyčítám, jen konstatuji. Je důležité si uvědomit, že to tak je.

    Že té mámě, co chápu, že se nemá nijak dobře, byl bližší slib levnějšího rohlíku než slušnost.
    Vím, že nikdo nemusí volit, ale je pravda, že "Existují zde miliony lidí, kteří neumějí volit, není-li situace černobílá." ..... neumějí rozlišovat právě mezi tím populistickým slibem rohlíku a slušností. Nevědí, co je důležitější.

    Já to jenom pojmenovala a zestručnila, aby byl vidět stav přemýšlení v této zemi. A že to vidím jako výzvu k "práci".

    Např. tys to rozlišila a volila někoho z vlády, přestože s ní nejsme spokojeni. Neprodala jsi slib rohlíku za slušnost. Cítíš, že je to "nějak" důležité. O tom mluvím.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leni, já to cítím, a naštěstí je těch lidí víc. Pro mě ta volba byla LEPŠÍ, asi víc, než o rohlík mi šlo o to, jak se kdo projevuje. A arogance a shazování ostatních mě odpuzuje.A vůbec jiné věci. Zrovna tak jako cítím nějakou dávku mstivosti..moje pocity.Ale už jsem psala p. Zeman je lišák, kdosi ho tak označil v TV debatě a to fakt sedí..

      Vymazat
  29. Teď, když jsou karty rozdány, tak jak chtěla většina už jde spíš o to, aby se lidi nerozdělovali, respektovali ten výsledek a kdo může, aby se dle svých možností trochu zajímal, co a jak se bude dít. A to se myslím bude zajímat teď víc lidí, a víc jich bude ostražitějších...to je přínosem.

    OdpovědětVymazat
  30. ad 29: Tenhle článek, Ani, jsem psala proto, abych vyzvala ty, ve kterých planou emoce, aby je nasměrovali tím aktivním směrem, že nás čeká práce budovat slušnost, aby se necítili jen poraženě a naštvaně. A musím říct, že je a bude mezi přáteli a jinými, co se angažovali, co dělat ještě dlouho.

    Taky jsem nechtěla, aby ono zjištění z voleb zůstalo nepovšimnuto.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leni věřím ti to, i to tak beru. A je to dobře. Já se včera zařekla, že už se teď volbami přestanu zaobírat, tak jsem i ráda, že někde ten svůj názor mohu vyjádřit už nemám na to cosi sama psát. A bylo už napsáno dost. Ale sledovat co se děje budu mnohem víc..

      Vymazat
  31. ad 28.1: Anina psala výše: "Leni, já to cítím, a naštěstí je těch lidí víc. Pro mě ta volba byla LEPŠÍ, asi víc, než o rohlík mi šlo o to, jak se kdo projevuje. A arogance a shazování ostatních mě odpuzuje.A vůbec jiné věci. Zrovna tak jako cítím nějakou dávku mstivosti..moje pocity.Ale už jsem psala p. Zeman je lišák, kdosi ho tak označil v TV debatě a to fakt sedí.."

    - Ani, já si myslím, že "lišák" je veliký eufemismus pro charakter MZ. :-) Jsem říkala, že mi stačí jeho podpis a oči. To není ani trochu dobrej člověk, ale to lidi musejí poznat sami. Taky nechci osočovat, to bych se dostala na stejnou stranu s ním. :-)

    Já bych ráda povídala, ale musím moc pracovat do práce, hoří mi termíny a za hodinu musím běžet, tak kdyžtak budu až večer. Zatím krásný laskavý den! :-)))))

    OdpovědětVymazat
  32. Nojó, slušnost. KS vypadá jako dobračisko a věřím, že nejen vypadá, ale skutečně je. Jenže mně připadalo, že slušnost nestačí, v tomto případě. Zvlášť ve spojení s jakoby lhostejností, únavou, neinformovaností, v debatách malým přehledem o věcech (přitom je místopředseda vlády, takže pro to žádná omluva není) ... on se moc nesnažil, on do toho KS buď nedal mnoho energie - anebo dal všechnu, ale v tom případě jí už má málo, protože je starej. Koneckonců kandidovat v 75 letech je už tak na hranici soudnosti.

    Co k tomu konkrétně: Několikavteřinový šot, jak KS stojí a velmi rozpačitě se tváří - a já se mu nedivím - když vedle něj stojí komik Rychlý s fialovým kohoutem na hlavě zpívá tupou oslavnou píseň. Ano, KS slušně stojí a nic neudělá, nechá takovou (a často hodně pitomou) kampaň aby běžela, aby mu uškodila (!), nevyjádří se, nechá to. Málo akční, je nezasahující, neprofiluje se jako osobnost, vypadá pak lhostejně. Působí jako loutka, co se veze. I ve vztahu s Kalouskem. A takového prezidenta prostě nechci. Který dává najevo, že se podvolí a setrvá ve vleku. To je vlastnost, která právě pro prezidenta je u mne zcela nepřijatelná.
    Pro jiné jsou zas nepřijatelné jiné vlastnosti. Pro mě je MZ přijatelnější. Mně nejde o nějakou fešáckou reprezentaci ČR ve světě. Mně jde o to, jaký hlas navíc vedle vlády a parlamentních klubů bude na veřejnosti, tady u nás doma a pro nás, slyšet. To chci od prezidenta a to taky teď dostanu.

    OdpovědětVymazat
  33. Ahoj Leni, byla jsem tu:)
    Jsem zklamaná, ale snažím se o přijetí a utěšuju se větou Jirky Čečka "čím hůře, tím lépe", protože snad "teprve tento marasmus vyburcuje občany konečně k aktivitě"
    http://cecek.blog.respekt.ihned.cz/c1-59199500-dejinne-podobnosti
    Monika

    OdpovědětVymazat
  34. Jsem velmi smutná z toho, co jsem se dočetla na tomto blogu, který ráda čítávala moudré pohlazení na duši. Přemýšlela jsem, zda mlčet, ale rozhodla jsem se napsat pár slov jako své rozloučení s tímto blogem.

    "Téměř tři miliony lidí v této zemi neumějí rozlišit pravdu od lži. Slušnost od neslušnosti. Nevadí jim podvody, podpásové a vulgární útoky. Dokážou prodat slib levnějšího rohlíku za svou duši."

    Nikdy bych neoznačila lidi s opačným názorem na prezidentského kandidáta takovými slovy. Tato vyjádření jsou tou nejhlubší neslušností, lží, netolerantností, jsou sama o sobě podpásovým a vulgárním útokem. Jejich autorka si osobuje právo neomylně určovat jakési jediné správné hodnoty jednotné pro všechny a bere ostatním lidem právo svobodné volby, právo na svobodné posuzování toho, co je správné, slušné a dobré.

    Tak se tu mějte :-). Janika

    P.S.: Jan Kraus se vyjádřil, že Miloš Zeman spí se svou dcerou. Je na té správné straně, je s vámi, na straně ušlechtilých a noblesních, že :-)?

    OdpovědětVymazat
  35. ad 33: No, Liško, vidíme KS rozdílně. :-) Mně se právě jeho klidná síla líbí. On nijak nezasahuje a moc nemluví, ale když něco řekne, tak to sedí. Si uvědom, že u té volební kampaně, která by zmagořila kdekoho, ještě řídil ministerstvo. Únava byla na něm znát, to jistě, ale na Zemanovi, když mu pustili nahrávku, jak se domlouvali Šlouf a Mrázek, taky. Kalousek, ať je to jaký chce člověk, dělá svou práci, on ty reformy udělat musel. Znám čísla. Není z čeho platit důchody a jiné základní věci. Je krize, nejsou zakázky. Ano, kdyby se podařilo vrátit něco miliard z korupce, tak by něco malinko pomohly, ale byla by to kapka v moři. Pokud nás pozdější levicová vláda, která pravděpodobně vzejde z násleudjících voleb, zadluží, tak, že to nepůjde splatit, Pánbůh s námi.
    Podle men jsme spíše potřebovali člověka do čela státu, který by svou důvěryhodností a známostmi zaštítil zahraniční investice a ekonomiku to trochu nakoplo.
    Obávám se, že Zeman vyvolá jen bouři ve sklenici vody, ale nevím, co by jako za téhle situace mohl výrazného změnit k lepšímu. Spíš se bojím, aby neudělal nějaké mezinárodní skandály, které nás budou stát prestiž, a tedy v důsledku peníze.
    Ale to předjímám a ráda si počkám na výsledek, velmi ráda se budu mýlit.

    OdpovědětVymazat
  36. ad 35: Ahoj Janiko. Ano, napsala jsem, co jsem napsala a docela si za tím stojím. Je něco, proč volili lidé M. Zemana? Zpravidla proto, že se nedaří dobře, že nechápou vládní reformy, že se zvýšila DPH a vůbec se nám daří o dost hůře než před několika lety. Já vládu nijak nehájím, ale když si přečteš to, co jsem psala Lišce ... má také nějaké důvody, proč je pro ni MZ volitelnější. Je za tím však ten rohlík. Což chápu.
    Co nechápu je, že někdo volí člověka arogantního a jinak neslušného až na půdu, byť důvody má, jaké má a přestože se má, jak se má, (on se dnes málokdo má dobře).

    Nikoho jsem neurazila, tedy záměrně určitě ne, jen jsem pojmenovala skutečnost. Mohu-li se zeptat, jaké byly tvé důvody pro volbu MZ? Myslíš, že se nedají zahrnout do té kategorie, že šlo o - teď to zase pojmenuji jinak, ale významově podobně - o materiálno a ne o duchovno?

    Já nikomu sovobu rozhodování neberu, přece. Já jen hlásám názory své a snažím se nikomu nenadávat.

    Za pana Jana Krause neručím a ani nevím, zda něco takového řekl. Pustím si zprávy a projedu internet. Nicméně to je hrubé osočení, to ráda nemám, to byl spíše styl předvolební kampaně MZ.

    Měj se taky hezky, ale klidně se vrať, když se ti bude chtít, až vášně opadnou. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ještě dodatek: Hledala jsem na netu, hledala jsem v různých zdrojích, snížila jsme se i k internetovému vydání Blesku :-), četla jsem povolební článek na páně Krausovu blogu a ....... nic. Ani náznak. Naopak.
      Zajímal by mě zdroj takové pomluvy. To bude asi nějaká blbost nějakého pomlouvačného chudáčka, který se snaží oba aktéry zdiskreditovat. Nezdá se mi, že by J.Kraus takovou pitomost veřejně vypustil z pusy.
      Máš-li nějaký důkaz, Janiko, dodej prosím.

      Vymazat
    2. Lenko, je to třeba tady:
      http://www.parlamentnilisty.cz/zpravy/Umelec-Jan-Kraus-obvinil-Zemana-ze-chodi-s-vlastni-dcerou-261101

      A jedno video z mnoha v rámci štvanice těch mravných a ušlechtilých na vítěze regulérních demokratických voleb (kdepak sto dní klidu):
      https://www.youtube.com/watch?v=Z1NhSelD5Vk&feature=player_embedded

      Jinak, Lenko, proč si já vážím Zemana nemá smysl rozebírat, jistě by se našlo pro i proti pro oba kandidáty. Vážím si i pana Schwarzenberga, i když mám proti němu zcela zásadní věci, jako že třeba hlasoval PROTI zákazu zbraní s ochuzeným uranem. Ale ani o to nejde. Chtěla jsem jen říct, že by mě nikdy nenapadlo dehonestovat jeho voliče za to, že ho volili. Janika

      Vymazat
    3. ad 37. 2: Aha, je tam formulace: „U nového prezidenta mám zatím jen dvě podezření: Že mluví i ze spaní a že chodí s vlastní dcerou.“
      - jo, je to narážka na to, že moc mluví, to je v pohodě a to s tou dcerou je samo nadsázka. On neřekl, že s ní spí. Je fakt, že se Zeman choval ke své dceři jako k partnerce a svou partnerku nikdy moc nezmiňoval a ani, když byla přítomna, se k ní nijak zvlášť neměl. Neustále "Kačenku" okatě vyzdvihoval, protože věděl, že to bude působit. Mně to tedy bylo taky dost protivné, ale to na jeho volební kampani není to, co by stálo za nějakou velkou zmínku. Prostě to tak bylo, on ten populistický trik použil, stejně jako bylo použito číro u KS, aby přilákalo mladé voliče. Já toho příznivec nejsem, ale prostě velká většina lidí slyší na reklamu a kampaň, tak co se dá dělat.
      Jan Kraus sice vždycky mluví v nadsázce ve svém pořadu a dělá si legraci ze sebe i ze všech ostatních, ale tady v tom fakt přestřelil, protože musel vědět, že to je věc velmi citlivá a rozvášněným davem bude překroucena a případně dotažena do téhle absurdity. Myslím, že "Kačenka" by si asi vybrala jiného sekáče než pupkatého věkovitého tátu. Incest existuje i dnes a není tak neběžný, jak by se normální člověk domníval, ale nikdo bez důkazů by z něj být obviňován ani náznakem neměl, to je fakt, protože je to věc fakt hrozná. Každopádně to Jan Kraus přehnal, ale je to reakce na přehnané chování MZ.

      Facebookové reakce na to zmíněné v Parlamentních listech zas nejsou tak mimo .... tam bych nepoužila slovo "hovado", protože není v mém slovníku, ale jinak to, že je MZ hulvát a arogantní, je vcelku bez jakékoli pochybnosti. Tím ho nikdo neuráží, to je prostě konstatace.
      O KS se také píšu všude možně na internetu různé nadávky, mimochodem.

      To video komentovat nebudu, prostě si lidé kompenzují hlubokou deziluzi. Nikdo netvrdí, že KS volili jen samí superslušňáci. KS sám nikomu nenadával.

      Dehonestovat voliče MZ? Myslíš tím, že jsem řekla, že volili spíše příslib levnějšího rohlíku a odhlédli od jeho neslušnosti (hulvátství a aroganci)? Co je na tom dehonestujícího?

      Pokud ti záleží alepsoň trochu na objektivitě, mohla bys mi říct, jaké dobré vlastnosti má Miloš Zeman? Já totiž na nějakou vlastnost, které bych si u něj mohla vážit, zas tak moc nepřipadla. (I když by nějaké mít měl, když je to člověk.) A třeba by mi to (a nejen mně) pomohlo se s ním aspoň smířit. A to není jeho dehonestace, já na něm skutečně nic moc dobrého nevidím, i když jsem se docela i snažila.


      Vymazat
  37. ad 34: Díky komentář, Moniko! :-) Jakmile budu mít chvilku, přečtu si to, teď jdu na zprávy, páč jsem teprve před chvílí přišla z práce.

    OdpovědětVymazat
  38. Když si pročítám reakci Janiky, tak se mi dostavila asociace na Josepha Goldsteina, jak mu jeho meditační učitel vyprávěl, že u chytrých a hloupých lidí vedou jiný cesty k osvícení... No a Goldsteina to vnitřně pobuřovalo a jeho učitel mu říkal, že to není urážka, že jenom nezavírá oči před tím, že všichni lidé nejsou stejně chytří... :-) (tohle by se mohlo dotknout vztahovačných lidí, ale snad někdo pochopí, co tím chci říct...)

    ad 35: Janiko, myslím, že Lenka má právo prezentovat na svym blogu svoje vidění světa stejně tak, jako ty máš právo nečíst její blog... Ale zkus si položit otázku, co tě vede k tomu, že to tady píšeš, že už to tu nebudeš číst, místo toho, abys odešla v tichosti... (pardon, mám zrovna jedno ze svých koučovacích období :-))

    OdpovědětVymazat
  39. posana29. ledna 2013 6:37 napsala - a já jsem to překopírovala sem, protože nahoře by to nikdo nenašel (L)

    Víš Lenko, přišla jsem ti odpovědět sem k tobě, a v principu je tady odpověď na vše, co je v téhle zemi špatně. Nevyznám se v tom, kdo s kým, a o čem vlastně mluví, odpovídám ti hned vepředu proto, že chaos který dovoluje blogspot, je začátek všeho, nikde není v ničem řád, který by někdo dodržoval. Novináři, televize, i dvanáctileté děcko si dovolí to, co by v zásadě, neměli vypustit ani z úst.
    Dnes už vlastně není důležité, kdo byl zvolen, ty příští roky ukáží, jak jsme pokročili. Dám ti malý příklad. Malá holčina, dost inteligentní, na svém blogu napsala, o panu K. S. takový debil, bude naším prezidentem, ona ví že pan prezident je někdo, kdo by měl být osobnost, ale už neví že si v žádném případě nesmí ve svém věku dovolit podobnou invektivu na veřejném prostoru, a jak by to měla vědět, když si něco podobného dovolí každý pisálek, doma to řeknou rodiče, ve škole ji nikdo nepoučí o tom, v čem tkví úcta k člověku vůbec. Začít se musí tady, to bude, když tedy učíš, tvůj a těch co mají výchovu na starosti ÚKOL.
    NÁROD NENÍ HLOUPÝ A ZAOSTALÝ, a těsně před volbou, oba týmy, obou kandidátů udělali to co je u mladých a nezodpovědných běžné, chovali se jako mladí, hloupí a pan Šlouf je protřelá chytrá krysa. Únava, stáří a alkohol u obou udělalo své a vyváženost byla ta tam. Lidé jsou všímaví, etika a kulturnost v této zemi kulhá, ba přímo padá na ústa. Ať už byl minulý pan prezident jakýkoliv, pro mě to byla a je osobnost, a dej Bůh aby se náš nový pan prezident, uměl chovat, alespoň z poloviny jako on. Soudnost lidí a stabilní názor, bych přála jim i jejich dětem. Lidé by se měli naučit si za názorem stát, ať si kdokoliv říká cokoliv a realitu posuzovat z vnitřního přesvědčení.

    OdpovědětVymazat
  40. ad 40. Aničko, víš, o té 12tiletém děvčeti. Ono to sice může vypustit z úst, ale někdo jí má vysvětlit, že se hrubě mýlí - přinejmenším ve svém chování. Když už jí to nikdo nevysvětlil doma. Pokud jsi na ten blog narazila, mohla ses té práce ujmout. :-)
    Já teda to, co nazýváš úkolem, dělám jako svou životní náplň už skoro desítky let. :-)
    A někdy mám velkou práci vysvětlit, že hrubě by se nemělo mluvit ani mezi dospělými.

    Jedna paní na jednom přátelském pracovně společenském posezení v restauraci valila do okolí jeden supersprostý vtip za druhým. Když už jsem - sedíc vedle ní - musela poslouchat hodinu, tak jsem s úsměvem řekla, že tolik sprostých vtipů jsem snad neslyšela za celý život, co ona stihla v krátkém čase. Nijak jsem ji nenapomínala nebo něco, jen jsem to řekla se spontánním údivem. Reakce byla ta, že jsem se stala její úhlavní nepřítelkyní. Dokonce když mě její manžel pozval na oslavu svých velkých veřejně slavených narozenin, přišla za mnou do práce, ztropila tam tyjátr a zakázala mi na tu oslavu přijít. :-)
    Někteří lidé nesnášejí slušnost. Lidi pijící alkohol nesnášejí abstinenty a kuřáci berou za ohrožení vlastní svobody, že nesmějí kdekoli kouřit někomu pod nos a tím mu otravovat vzduch. To tak je. A je potřeba tolerovat, vysvětlovat a nechávat být a zase se ozývat ... Nekonečná práce. S vlastní naštvaností i s jejich.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Diskutujeme s tím děvčetem doteď, doufám že to není a nebude můj nepřítel, je to inteligentní dívenka. Musím se Lenko přiznat, že v případě, kdy můj pokus selže hned napoprvé a cítím na mladém blogu, že bych se se zlou potázala, vzdávám to okamžitě, na to už opravdu nemám, spory nevedu, ale pokud vidím smyslu plnou debatu, snažím se o vliv, jaký bude, ví jen Bůh?

      Vymazat
    2. Ještě chci dodat, že mám dojem, že mě špatně rozumíš, rychle čteš, a rychle děláš závěry.

      Vymazat
    3. Aničko, to je prima, že s tím děvčetem diskutujete. Opravdu dobrá práce. Z kom. 40 nijak nevyplývá, že jste se daly do řeči, to jsem nemohla předpokládat a empatie mi nefunguje teď tolik, když pracuju 10-12hodin denně, nestíhám si ani nakoupit a najíst se během dne, takže jediná relaxace je právě tohle noční blogování. Tak promiň. Ale kdybych neřekla, žes mohla, tak bych se nedozvěděla, že už tak dávno činíš. :-) Skvělé! :-)

      Vymazat
    4. Já to nenapsala jako nějaké kárání malé holky, na to si tě dost vážím.
      Vlastně neustále mentoruji, vím že to lidé nemají rádi, že je to nudí, ale v podstatě jsem ráda, když to co říkám někdo alespoň vezme na vědomí, i když babku, většinou mladí moc nemusí?

      Vymazat
    5. Ad 4: však jsem to taky nijak špatně nebrala. Když někdo něco pokazí nebo je nějaký nelad v jeho činech, slovech či myšlenkách, je dobré jej na to upozornit. To je přece v pořádku. :-)

      Vymazat
  41. ad Lenky 37
    Jo rohlík, co jiného :-))))

    OdpovědětVymazat
  42. Doporučuji pondělní Respekt strana 13.
    Pařez

    OdpovědětVymazat
  43. ad 43: Já žádný tisk kromě místního plátku jednou za týden, zásadně nekupuju, (škoda papíru, když máme internet) Hledala jsem na netu, ale nenašla jsem hned nic, co my se mohlo na str. 13 v tištěné podobě vyskytovat. Nazev článku, nebyl by? Děkuji.

    OdpovědětVymazat
  44. Lenko, a vy jste kdo, buh nebo soudce nebo nejaky dobrodej?Vam nekdo vystavil certifikat na slusnost a moralizovani?Jste nejaka moc zapalena... a to je vzdy podezrele.
    Jinak vse dobre

    Dita

    OdpovědětVymazat
  45. ad 46: Dobrý den, Dito. Odpověď je jednoduchá: Jsem naprosto obyčejná ženská.
    No, je to zvláštní .... Když je někdo zapálený do pečení, do módy, do sportu, tak to není podezřelé. Pokud někoho zajímají životní hodnoty, práce s myslí, s emocemi a hledání souvislostí v životě, tak je to podezřelé. :-)
    Já neříkám, že jsem vždycky slušná nebo že jsem supermorální, ale snažím se. A to je rozdíl mezi mnou a lidmi, kteří mi mají za zlé asi to, co vy. Hodně lidí nadává na "špatnost" na tomto světě, ale málokdo o tom přemýšlí a zdaleka ne všichni o tu (nazvěme to symbolicky) slušnost usilují. Já nemoralizuju, jen upozorňuju na věci, které mě napadají. Uznávám, že tím někoho mohu štvát, ale zatím mi nikdo neporadil, jak mám mluvit o něčem, co mě trápí nebo vůbec napadá, abych ho neštvala. :-))))))

    OdpovědětVymazat
  46. Název článku je "Dalších pět let na hradě", ale patří do placené sekce, tak k tomu mohou jen předplatitelé. Jinými slovy - informace jsou zboží jako každé jiné. Lidé, pokud něco dostanou zadarmo, tak buď 1. si toho neváží, nebo 2. upadnou v podezření, že je chce někdo podvést. Všichni máme na netu k dispozici informace zadarmo, a stavíme se k nim různými způsoby (někdo třeba mluví o "žumpě", ale čte to pořád jako o závod). Dále jsou informace, na jejichž získání vydavatel musí vynaložit prostředky, které mu reklamy nevrátí, a tak informace prodává dál. Jsou tedy lidé, kteří s tím, co většina označuje jako "novinářskou žumpu" do styku nepřijdou. Takoví lidé mají potom poněkud odlišnější informace než ti, co mají informace z neplacených zdrojů, a také jejich pohled se může lišit. Ale k obsahu článku - rozbor, co se stalo, co může přinést budoucnost, a že jediná cesta k lepšímu je účastnit se aktivně občanského života, a ne probrat se zase až týden před volbami. A že tohle Češi neumí.
    Pařez

    OdpovědětVymazat
  47. ad 48: Pokud patří do placené sekce, tak to respektuji. Respektuji Respekt. :-) (Jinak třeba když potřebuji nějaké hodnocení, dTestu, tak si to ráda zapatím.) Nemám moc ráda komentáře, i když teď, v době voleb, mě to zajímalo. Sleduji celou dobu, co jsem doma, ČT 24, takže tam vidím autentické rozhovory apod a můžu si sama udělat názor.
    Nikdy jsem nepoužila slovo "novinářská žumpa", nepatří do mého slovníku.
    S tím občanským životem, to je celkem jasný. Za sebeu můžu říct, že dělám, co můžu. :-) Ale nikdy toho není dost, samozřejmě. I proto ta výzva v článku "My, kterých bylo méně, i když ne o moc, musíme o to více napnout síly, aby brzy již vítězila pravda a láska nad lží a nenávistí." :-)))
    a dole pak " A proto se musíme sami naučit a učit to i druhé, rozeznávat, kdo je zloděj, kdo nikoli, co je zápor, co je klad. – A můžeme přemýšlet o tom, jak to lze, abychom se sami neušpinili."

    - jsem to trochu nadnesla a zpoetizovala, ale řekla bych, že význam to má podobný, i když já jsem spíše myslela na vnitřní práci - se sebou. Dá se poznat, kdo co myslí dobře a co ne, tím, že se napojím na své nitro. Hlavně když jsou názory rozporuplné a nemám dostatek spolehlivých informací. Což bylo třeba i teď.

    U nás se třeba podařilo referendum o čemsi, už dávno rozhodla vláda města a nedbala ani názorů odborníků, tak byla petice, a pak referendum a v referendu se ukázalo, že lidi chtějí to a ne ono v poměru 8:1. Tak to bylo prima. Ale lepší je si zvolit rovnou slušné politiky, než pořádat referenda, samozřejmě.

    a "abychom se neušpinili" je o tom, aby se právě nerozdmýchávaly neslušné vášně a reakce, které se stejně rozdmýchaly. Asi lidi nečetli můj apel, i když je neplacenej. :-))))))))

    OdpovědětVymazat
  48. Já dTest už dávno předplácel, vnímám to spíš jako podporu dobré věci. Paní Ida Rozová byla fajn, trošku jsem si s ní psal.
    Koukal jsem, že diskuse všude pokračují, a příznivci Zemana se stále vyhraňují vůči Knížeti a příznivci Knížete se stále vyhraňují vůči Zemanovi - když se hádají dvě malé děti, kdo má lepšího tátu, tak přihazují na misku pomyslných vah na své straně klady (můj je vyšší, můj má větší sílu, ...). Ale dospělí, když se snaží všechny ostatní přesvědčit, že volili dobře, přihazují na misku pomyslných vah protistrany zápory, a příznice protistrany pak nazývají ošklivými názvy a chtějí po nich, aby přiznali, že drželi palce tomu špatnému.
    V reálu však není možné určit, kdo by byl lepší, nemůžeme mít "na zkoušku" dvě hlavy státu, a po zkušební tříměsíční době tu horší odvolat. A kdo tvrdí že ví, který by byl lepší - dokud to neuvidím, neuvěřím. Což neznamená, že vítěz nemůže udělat tak fatální chybu, že o té věci mimoděk rozhodne sám. Děvčata se také rozhodují, a přesto spousta z nich časem začne tušit, že mohly volit lépe.
    Pařez

    OdpovědětVymazat
  49. Po pravdě, ta citace, že pravda a láska zvítězila nad lží a nenávistí hnula žlučí i mně. Už proto, že je vypustil z huby člověk, který napomohl této situaci a hlavně uvrhl do bídy spoustu lidí. Co se týká volby prezidenta, myslím, že říkat Dokonáno jest, je v tomto případě nepatřičné - nejde tu o ukřižování Krista, ale o volbu na pět let. Ještě mi chybí hláška Máme, co jsme chtěli.
    Chápu tvé rozladění a zklamání, ale myslím, že je kolem toho příliš vzruchu a spíš mi to zavání něčím jiným - konečně se podařilo odvést většinu pozornosti většiny národa od hlavních problémů, jako je tunelování, krádeže ve velkém a neustálé zdražování. Kdoví, co se peče v těchto dnech, to se možná dozvíme za pár dnů nebo týdnů.
    Sice chápu rozladění a zklamání, ale nechápu hysterické výlevy typu "půjdu se ožrat", nebo "emigruju".
    Tím nechci říct,že jsi tato slova užila, viděla jsem to napsáno jinde. Jen jsem je chtěla uvést...
    Zemanovi dej šanci, buď to zvorá definitivně, nebo příjemně překvapí. Nikdy nevíš, co bude.

    OdpovědětVymazat
  50. ad 51: Ahoj Vendy, ten článek výše byl napsán jako okamžitá reflexe po volbách, od té doby už uteklo něco vody v našich řekách, ty nejhorší emoce (ne mé, já to psala celekm v klidu) už opadly.
    To, že výrok "dokonáno jest" je v Bibli, za to nemůžu. :-) Je to věta poměrně obecná. Je to takové lepší "a je to", což se mi sem nehodilo. Ale v jedné věci až zas tak neosuhlasím. To není záležitost pouhých pěti let. Já se skutečně obávám i horších věcí, než kterých bychom se nyní nadáli. Každopádně je to porážka slušnosti a vítězství peněz jako hodnoty. (O tom ten článek je a to mi přijde s velikým přesahem v tom negativním slova smyslu.)

    Zemanovi šanci dám, ono mi ani nic jiného nezbývá. Já dala šanci i Kalusovi (v duchu, na výběr jsem neměla) a byl teda někdy děsnej, někdy směšnej, ale přežili jsme to. Až na tu amnestii, to teda hodně negativně překvapil a hodilo nás to hodně do bahna.
    Aniž bych kohokoli chtěla srovnávat, on Hitler, Stalin a jiní a jiní taky dostali šanci......
    V dalších volbách vyhraje velmi pravděpodobně levice, spolu s KSČ mohou vytvořit koalici. Vláda, parlament i prezidnet budou levicoví, nebude brzda. Kdo zbrzdí změny ústavy? Může dojít k čemukoli. A nechci malovat čerty na zeď a moc ráda bych se mýlila.
    Jenže skutečně cítím, že ten člověk nemá to světlo (dobro) v sobě a může dělat a říkat cokoli. A to už s KS vůbec nesouvisí. Jen vyzývám k bdělosti. A myslím, že ona občanská angažovanost by nás mohla zachránit. Žádné "opíjení se v žalu" a rezignace, ale mít oči a uši nastražené.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Buďme tedy angažovaní!
      http://www.ruzovypanter.cz/prezident2013
      Monika

      Vymazat
  51. Mám nějaký binec v tom, že když u tebe píši, zapomínám si zkopírovat komentář, když chci u tebe psát, musím být u sebe přihlášena, komentář je pryč, nevadí, tak ti alespoň popřeji, až příjdeš domů, užij si klidu a hezký víkend. Anna

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ach jo, Aničko, já fakt za to nemůžu a neumím s tím nic udělat. Jsem UBU (úplně blbý uživatel) Přeji ti taky krásno - na těle i na duchu.

      Vymazat
  52. ad 52.1. Moniko, člověče, já nevím, myslím, že volby byly regulérní. Lidi slyšeli lži, polopravdy, ale nevadilo jim to. To ukázaly volby. Vždyť bylo dost relevantní informací. 54%voličm nevadí takové praktiky + všichni, kteří nešli volit, s tím de facto souhlasili. A když k tomu připojíš praktiky některých zblázněných voličů KS, tak slušnost skutečně prohrává. Ale aby to bylo protizákonné, to je těžko prokázat. Tady to moc na regulérnost nevidím.

    OdpovědětVymazat
  53. Volby jsou za námi, ale i tak, pro zajímavost, nenechme si ujít film, který se teď střihá ze zákulisních situací před volbami. Doporučuji níže uvedený článek a komu se to nechce číst, aspoň velmi krátkou upoutávku v rámci článku. Z ní bych chtěla upozornit na pár sekund cca 40. - 46., kde je skutečně vidět, že dcera se na veřejnosti chová k otci poněkud nestandardně, stejně tak on k ní ("celý den jsem byl bez tebe"), což jistě nahrálo onomu Krausovu výroku, jak o něm psala Janika výše. Prostě zákulisí je zajímavé, kdekdo se tam ukáže v tom pravém světle.

    http://zpravy.idnes.cz/hleda-se-prezident-dokument-tomas-kudrna-zeman-alkohol-pga-/domaci.aspx?c=A130201_175807_domaci_ton

    OdpovědětVymazat
  54. Ad ll: Leni, nad tím se dá jenom nevěřícně zakroutit hlavou!

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář!