pondělí 30. července 2012

Mluviti lehko, žíti těžko.


Je sice hezké napsat nějakou básničku, která cosi vystihuje ... (viz minulá Boží modlitba), ale ... v životě je to kapánek těžší.  Víme. Zde je další důkaz: 

Jak už jsem kdesi v komentáři psala, nedávno jsem byla v situaci, kdy ne a ne uchopit ten veršík „v každé době hledej lásku v sobě“. Cosi se mi zdálo nespravedlivého, divného, nepochopitelného. 
Jednou lze pochopit, ale co když se to stále opakuje a někdo tvrdí, že černá je bílá a naopak? Přece mám zdravý rozum, přece rozeznám černou od bílé ..... Přece ....... Přitom ale ten člověk, který to tvrdí, je velmi důvěryhodný, moudrý, a když je upozorňován z několika stran na to, že se chybička jistě vloudila, nesouhlasí. Jak si to přebrat ? Cosi tu nehraje....... 
Povídala jsem si o problému s dalšími přáteli, se kterými si rozumím a kteří jsou do problému též zasvěceni. Ani oni si neví rady.  Ten problém se táhne několik let. Přejde, člověk zapomene, odpustí, ale za čas je to tu znovu, v bledě modrém a všechno – konflikt, spíš vnitřní než vnější - se vrátí v původní síle.
Rozhodla jsem se napsat dopis, kde se s tímto problémem nějak zkusím popasovat,  vysvětlit, když to ústně nejde. Písemně se člověk vyjadřuje s rozmyslem, formuluje často přesněji .....  a občas i na něco dalšího sám přijde. 
Snažila jsem se ten dopis uchopit s největší možnou láskou, které jsem schopna, jenom čistě vyjádřit svou bezradnost. Ale pořád se mi do toho pletlo cosi negativního, nebylo to ono. Trvalo to dlouho, dlouhé dny jsem nedělala pomalu nic jiného, než na to myslela, snažila se tomu přijít na kloub a ťukala do počítače. Přece psaní dopisu nevěnuji týden či dva z mé dovolené, kruci?!? Ale chtěla jsem na TO přijít.  Věděla jsem, že teď anebo nikdy. Má to přece nějaké řešení, všechno má nějaké řešení ..... Zlobila jsem se, že to trvá tak dlouho, že na TO nemohu přijít ............. a pak jsem se na sebe zlobila, že se zlobím a ........... tak jsem se dostala do kolotoče,  z nějž nebylo úniku. 

Moudré tělo mi ovšem dá vždy jasně najevo, že vytvářím nepatřičné emoce, energii, která je pro tělo jedem. Většinou je z toho bolest hlavy jako hrom. Dříve mi ulevily prášky, dnes už prášky nezabírají – jen si to, Leničko, pěkně vyjez a hlavně vyřeš bez chemie, říká tělo a já už mu rozumím a už se ani nebráním, to by se mi totiž ještě přitížilo. Umím se dostat z takové „banality“ do tak těžkého stavu, že omdlívám, zvracím a zvracím a omdlívám. Velmi "příjemné".  

Řešení je jenom jedno: led na hlavu a za krk, horkou lázeň na nohy a ruce (tedy překrvit periferie, odkrvit hlavu, která se poněkud přehřála a zadřela.) Sedět bez hnutí několik hodin v křesle a vypustit všechny myšlenky. Ona totiž každá bolí, jako když mi rozžhaveným drátem někdo projede lebkou. Každý sebemenší elektrický výboj, což myšlenky jsou, je pociťován v mnohonásobné síle. (Potřebuju já elektrošoky? Nikoli! Vyrobím si je sama. :-)  )  ..... Takže nemyslet, nemyslet, klid, hluboký vnitřní klid ..... až do jakéhosi stavu hybernace, kdy i srdce tluče jen malinko. 

No, a když se tělo takhle zklidní a přestane bolet, pomalinku lze ožívat. Nejdřív se maličko napít a čekat v klidu, zda žaludek nebude protestovat.  Pak se začít trochu hýbat. Nebo naopak ..... dát si hlavu ... je-li noc ..... trochu níž, aby se dalo spát. 
A ráno nebo za pár chvil po bolesti samozřejmě vím, co je řešením.  Samo to přijde, když se nebráním svou komplikovanou myslí. V tomto případě šlo o vystoupání do vyšší úrovně lásky, dalo by se říci. Takže jsem tam byla a najednou mi bylo jasné to, co mi dříve jasné nebylo.

Vybavil se mi příběh z dob dávných, kdy jsem byla ještě ve státní škole učitelkou malých dětí (ale velkých duší):
Jdu ke stolku na začátku hodiny a tam stojí čtyři kluci - myslím ve  3. třídě to bylo. A jeden mluvčí povídá: "Tak paní učitelko, jak jste nám říkala, že vám všechno máme hlásit, co provedeme, kdyby náhodou něco, tak vám hlásíme, že jsme se tu o přestávce poprali. Ale už jsme si to vyřídili a už nemusíte nic řešit." - "Opravdu je to VŠECHNO vyřešené, kluci?" a dívám se postupně do všech čtyř párů očí. "Opravdu, " kývají. -  "Tak děkuju, kluci, v pořádku, to jsem ráda, utíkejte do lavice, začínáme."  Vtom se ke mně přitočil mluvčí a řekl: Víte co, já vám, řeknu, paní učitelko, o co šlo.  My jsme se poprali o autíčko. To autíčko bylo moje. Martin mi ho vzal a kluci mě bránili. Ale já jsem mu ho pak nakonec dal, protože ...... . Protože já jich mám doma hodně, ale Martin asi žádný..." 
- To byla pecka. Tak malý kluk a ............  

Spravedlnost na vyšší úrovni lásky prostě vypadá trochu jinak. A malý kluk mi to jasně ukázal.

A tak jsem pochopila, že i zmíněný moudrý člověk někdy také řekne, že má někdo pravdu, i když ji nemá. Protože ten někdo ji potřebuje mít v dané chvíli víc, než my ostatní. Například. Nebo má doma málo autíček. Nebo si prostě nemůže přiznat, že chyba je jednoznačně na jeho straně, protože by se pak potácel v mnohem horších stavech, než jsem popsala výše, protože šlo o pochybení, které mohlo stát jeho nejbližší život, neunesl by to. 

Možná později pochopí sám, až bude čas. 
Stejně jako Martin to autíčko někdy vlastníkovi vrátí a třeba to nebude autíčko, ale něco docela jiného, hezkého a potřebného.  

Jo jo, ....... „v každé době hledej lásku v sobě“   ......–  to se řekne snadno.  :-)




19 komentářů:

  1. Panejo, Leni takový dopis a jak dokáže potrápit. Možná by bylo lepší, kdybys žádný dopis nepsala a užívala v klidu pohodovou dovolenou. Jsou věci, které se časem vyřeší tak nějak samy - píšeš o tom dotyčném, že ani známí si s ním nevědí rady - prostě to asi nechat jen tak plavat, nestresovat se, nedávat tomu energii, nechat to vyšumět. Dotyčný bu´d časem k poznání dozraje, nebo také ne, ale takhle se potrápit - myslíš, že to mělo nějaký efekt,že to stálo za to? Nebo vlastně sis to alespoń tak nějak spíše vyřešila tím psaním dopisu sama v sobě? barča

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Barčo, to není tak jednoduché, jak se asi nezasvěcenému zdá. Kdyby to šlo, aby to vyšumělo, nechala bych to vyšumět. Víš, já si sice o dovolené (mám něco jako prázdniny, takže delší, než běžní zaměstnanci) si můžu jít zaplavat do řeky, přečíst knížku nebo uklidit skříň..... ale zdálo se mi smysluplnější si uklidit v sobě a vyčistit vztahy, protože ten, komu jsem dopis psala, je asi nejdůležitější člověk pro mě. Není nejbližší, to máme všichni někoho, kdo je nám fyzicky blíž, on je nejbližší duchovně, což je hodně silná záležitost. Když mám zdravotní potíže, se kterým si ani doktoři nevědí rady, stačí, když mu zavolám a on mi řekne, v čem je problém, já si nad tím popřemýšlím, něco v sobě změním a najednou je vyřešeno a k doktorům nemusím. Je to jediný člověk, kterého v duchu volám, když se probudím náhle metr nad postelí a nevím, co se děje, myslím, si, že jsem se zbláznila. ...... Nemohu vyprávět víc, protože bys mě poslala na psychiatrii. Ale tam nepatřím. :-))))))))))
      Takže tento člověk je pro výjimečný, výjimečný i vztah k němu a všechno, co on řekne, je pro mě důležité a snažím se být velmi pozorná, abych to dobře pochopila, protože mi to může hodně v životě pomoci. Proto když nesouhlasí zdravý rozum a jeho slova, je to na pováženou. Dosud vždy souhlasila. A i teď jsem pochopila, o co jde, šlo. Nicméně někdy to trvá. ..... Prostě když ti nestačí k životu párek a pívo a jednou ročně dovolená v Chorvatsku ..... když člověk o životě přemýšlí, tak to někdy bolí. O tom ten článek je. Je to poznat?

      Vymazat
  2. Děkuji za bližší vysvětlení. Mě spíše ten článek evokoval názorové rozepře,vysvětlování, argumentace pro-proti, které vidím ve svém okolí,konkrétně v práci.Je to především tím, že se u nás chystají velké změny - ve vedení, ve všem. Tvůj článek jsem tedy pojala jinak. Druhá část článku s autíčkem se mi moc líbí.barča

    OdpovědětVymazat
  3. zdá se mi, že je to velmiupřimné vyznání a dotýká se kořenů tvých potíží. sama sobě pomáhám deseti branami zen buddhismu. jsou to zářivé ukazatele na mojí cestě životem. každý jsme jiný a proto máme i každý jiné pomocníky, kteří nám ukazují cestu. pravda a spravedlnost vůbec neznamená že "já" si budu dokazovt svoji malou pravdu (i když ji třeba mám). nýbrž dokáži láskyplně pomoci jiným, těm kdo tu "pravdu" potřebují. dokáži s láskou ustoupit.
    odkaz je na branu osmou která je (možná) koanem pro tebe
    http://www.facebook.com/note.php?note_id=433902821314

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jakých potíží, Ratko? Já mám nějaké potíže? :-) Žila jsem, narazila na problém, vyřešila a jdu dál ..... narazit na nějaký jiný problém, co ještě neumím řešit... :-)

      Podávám svědectví o tom, jak lze analogický problém řešit, kdyby náhodou na něj někdo také narazil (tohle je víceméně hodně pro přátele, kteří vědí, o čem je řeč), že mě se to tudy povedlo.

      Koany jsou fajn, ale ..... omlouvám se, můj život mi skýtá tolik kóanů sám od sebe, že nepotřebuji luštit další. Momentálně už asi xx let. :-) Víš? Nicméně děkuji ti za snahu pomoci.

      Vymazat
    2. rozumím a stahuju se zpět do díry :o)) jakobych nic neřekla

      Vymazat
    3. :-) Ale jdi ty ..... jsi zde vítána, samozřejmě. Jen jsem nevěděla, jak jsem to propána napsala, že to vypadá, že mám nějaké potíže. To samozřejmě mám, furt, jako každý, ale ......
      Přesně o tom, jak píšeš v kom 3.0 výše, přece ten článek je, akorát je pojatý osobně, nikoli zen-buddhisticky.

      Vymazat
  4. to beru s humorem. chtěla jsem naznačit že ačkoliv každý jde svým směrem tak pokaždé potkává to svoje poučení a že záleží jen na něm zda se uvolní a nechá se poučit nebo prostě jde furt dle svého. ten zen prostě pojímá každý kousek života ve smyslu pravdivého vnímání přičemž každý k tomu vnímání nějak musí dospět. a ty brány jsou berličky. pomůcky. proto je mám tak ráda a nechávám se nimi poučit. možná je mám ráda jako ty svého přítele.

    ta osmá brána je o tom, že mistr nechá ze sebe udělat klidně blbca když to žákovi pomůže. protože ho má bezpodmíněně rád. chápu to jako povolit (podvolit se vyššímu řádu v pokoře) v daný moment, protože jinak se "moje" pravda stává lží. není žádná moje pravda a moje křivda a moje nespravedlnost. je to jen sebemrskačství poblouzněné mysli. povolit a pustit znamená nalézt. Píšu to proto že je to téma které musí (asi) každý v sobě úspěšně rozlousknout aby nalezl svůj klid a "neměl" uvnitř žádnou krivdu. i když žádný problém nemá :o)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. dokonce si říkám (již moje interpretace) že přiznat omyl není žádnou slabostí či chybou i když to třeba ten druhý se pak chová pošetile (využívá toho) a tuhle pošetilost mu přát... přát mu jeho radost a milovat ho s jeho pošetilostí. se vším všudy. komplet.

      Vymazat
  5. Ale no tak mávat rukou nad některými pochybeními svými či jiných je celkem v pohodě. Já mám zase na to nikoli zenovou, ale docela výstižnou větu od Haliny Pawlowské: "Každému se někdy stává, že se chová jako kráva."
    Ale v tomto případě ...... to není tak jednoduché. A rozhodně tuto větu na něj nemohu aplikovat. Proč, to ti asi teď nedokážu vysvětlit.
    Ono totiž sice člověk někoho může brát i s jeho pošetilostmi, jak říkáš, ale na druhou stranu by mě dostat odpovídající zpětnou vazbu. Pokud je přítel přítelem, upozorní druhého na kopance, které dělá, a to i za cenu, že tím riskuje to přátelství.
    Myslím, že tohle bylo ve hře. Ani s tím upozorněním na chybu nemám problém, jen jsem nevěděla, zda jde o moudrou zkoušku mistra (o které hovoříš) nebo o nutnost upozornit přítele, že něco dělá blbě, ke škodě mnoha věcí.
    Myslím, že problém byl někde uprostřed, a tak jsem se s tím hmoždila tak dlouho, abych to uchopila v tom správném poměru.

    OdpovědětVymazat
  6. vždycky když si nejsu jistá a to přichází často tak se vracím k sobě a hledám odpovědi v sobě nkoliv v tom druhém. nezkoumám proč dělá to nebo ono nebo proč je takový. vracím se zpět na startovací čáru a své jednání, cítění a vnímaní začínám opět a opět od sebe směrem ven. ta reakce na druhé pak příchází spontánně vdaném okamihu. je to pak mnohem čitelnější. mám velmi přísného kritika partnera ale i nejmenší syn nenechá na mě nit suchou. muž je štír a jeho vzácna vlastnost je skvelá pozorovací schopnost a vpálení všech zjištěných slabostí přímo mezi oči. takže mám všechna upozornění co dělám špatně ihned na talíři a nemusím to pracně zjišťovat :o)) taky velká výhoda.
    Lenko, přeji ti hezký den a samé radosti :o) taky se těším na dnešní den

    OdpovědětVymazat
  7. ad 6: Díky Ratko. - Já zase, jak s nikým nebydlím, nedělám nic jiného, než se jsem ponořená do sebe a to, co lidé zkoumají ex post nebo když narazí na konflikt, u mne probíhá permanentně. Jsou chvíle, kdy se nechám vyvést z klidu, ale už ne často. Ale zase té zpětné vazby moc nemám. Věčně kritického a nespokojeného manžela jsem se zbavila (ó jaký božský klid :-)) a je fakt, že malé děti - v práci se s nimi občas setkávám - dávají taky dost slušné zrcadlo. Jakmile jsem neklidná, okamžitě neklid přejmou a řádí jak zběsilci.
    Tohle, co jsem popsala výše, byl nakumulovaný vnitřní konflikt za několik let a chtěla jsem jej vyřešit, zbavit se jej, páč teď zrovna jsem na to měla čas.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. tak jsem se připlazila domů, venku vedro jako kráva :o) můj muž je kritik ale je velmi spokojený. je to na něm i vidět že jen kvete a neruší mě nijak. ono asi kritika a nespokojenost spolu nemusí souviset. někdo vidí chyby a řekne je, a přitom to nechce mít jinak. naopak kdybych to náhodou dělala jinak a úplně správně tak možná vyvolám zděšení. cože? kdo je tady ta dokonalá bytost? tu neznám a bojím se ji :o)))
      jsem ráda že můžu být jaká jsem a že je to v poho. horší oříšek jsou mojí rodiče, vidí mě přes růžové brýle. vše si přikrášlují jen aby nemuseli vidět holou pravdu. vidět svojí dcéru takovou jaká je. nechtějí si to vůbec připustit. ale to je jiná historie. a s tvojim problémem nijak nesouvisí. takže se nezlob se zde tolik rozepisuju. pro mě jsou nerozlousklý ořech mí rodiče. ale nechávám to uležet. jako syrečky :o) problémy se rozloží a vsáknou

      Vymazat
  8. Nebudu raději zasahovat do tvého dialogu s Ratkou, protože pro mě je i "mluviti těžko" nejen žíti.
    Posílám ti aspoň pozdrav, Leničko, a přeji pěkné letní dny prožité s úsměvem na tváři. :-) Hanka

    OdpovědětVymazat
  9. ad 8: Hani, děkuji. Kdo mě zná, ví, že většinu času strávím s úsměvem:-), takže neboj a hlavně tobě přeji totéž.


    Teď tu nějakou dobu nebudu, tak se ničeho nebojte, buďte tu hodní, neotvírejte cizím lidem, nepijte ledové nápoje v horku, nezpomínejte pít, nejezděte rychle, jezte pomalu, ať vám nezaskočí ..... :-) radujte se ze života ...... já se vrátím brzy a doufám, že tu nenajdu nějakej binec! :-)))))))))))

    (co mi to jenom připomíná? :-)))

    OdpovědětVymazat
  10. Také byly doby, kdy jsem se raději vyjadřovala písemně, nežli ústně. Po nálezu mnou odeslaných dopisů adresátovi, kde spousta z nich nebyla ani otevřená, jsem to přestala dělat, a snažím se přijít na co nejjednodušší vyjádření mého poselství osobně, a z očí do očí. Ne vždy se to daří. A také ne vždy se daří přijmout to, co nám chce říct ten druhý. A tak poté u mne nastoupila ještě další , dá-li se říct vyjadřovací metoda. A tou je meditace. Prostě rozebrat si ten problém ( částečně i problém vlastně toho druhého, nebo alespoň vztahu nás obou), a nechat jej rozplynout v duši, v hlavě, v sobě. On se z něj nakonec nestane problém, ale jakýsi druh vyřešení, i když třeba bez odpovědi. Takže také přeji tvým problémům nějaké takové rozplynutí v duši.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Elizo, děkuji za komentář. Samozřejmě, že je nejlepší si ovšem popovídat osobně, ale tohle prostě nebylo nějak možné a také jsem chtěla vést dlouhý monolog :-) a to jen tak někdo nevydrží, aniž by do toho skočil. Prostě jsem jen chtěla vyjádřit své postoje, postoje druhé strany jsou dostatečně známy. :-) Ale ono nešlo o nějaké vyřešení, jen o to, že jsem chtěla povyprávět, jak to vypadá z té druhé - mé strany. :-)
      Problém žádný není. Zmizel v okamžiku, kdy jsem napsala, co jsem chtěla a ono to vyznělo tak, jak jsem asi chtěla. Pro mě Puntík - Vyřešeno - Hotovo. :-)

      Ano, meditace je systém rozpouštění problémů, které také používáním nejvíce. Ale ... jak často dodávám .... ..... a to se vůbec netýká výše zmíněné záležitosti ..... ona taková dobře mířená rána mezi oči beze slov také někdy může být dobrým řešením. :-)))))))

      Někdy si představuji takové rychlé a jednoznačné řešení a začnu se chechtat, čímž je problém též vyřešen. :-)))
      Nebo si představím, jak vytahuji z kabelky malý dámský revolvér a šup, člověk nehodný je zlikvidován natotata. Kácí se, rozhazuje rukama, úplně umírá a mně ho začne být líto, okamžitě vrátím film, jako že tohle vlastně nechci ...... Ale jak tam proběhne ta lítost vůči tomu člověku nehodnému, začnu tak reagovat (jako že chudák byl mnou v představě zastřelen a určitě ho to moc bolelo :-) ) a chovat k nehodnému jako k potřebnému, zraněnému a on také změní své reakce, do pozitivna.
      Nuž, zde je jasné, že vše je jen hra energií. Docela legrace.

      Jasně, že lze odříkávat cosi jako homonopono nebo se za někoho modlit nebo se ponořit do dlououououhé meditace. Ale já si ho pro urychlení procesu upřímně zastřelím. :-) Výsledek bude asi stejný.

      Mýlím se?

      Vymazat
    2. "upřímně zastřelím" :-)))

      Já bych chtěla toho nadhledu dosahovat tak často jako ty, Lenko, s humorem. Mně se to daří jen někdy - zpravidla až poté, co téma celé omelu, projedu a sama se tím unavím. Pak přijde odlehnutí - a to je to dobré rozpoložení na náhled a smích sama sobě a pak je to OK.

      Vymazat
    3. "odlehnutí" je také dobré, příhodné slovo na proces řešení problému :-)))

      Ano, každý máme na sebe nějaký ten recept, který se nám osvědčil.

      I toť, Liško, až budeš tak věkovitá :-) a šedivá :-) jako já, taky ti půjdou problémy řešit rychleji. To je asi věc cviku. Já asi ještě tak pět šest životů a taky se to asi naučím. :-)))

      Vymazat

Děkuji za komentář!